Trapez opisany na okregu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
RyBACKxPompa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 27 maja 2015, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Trapez opisany na okregu

Post autor: RyBACKxPompa »

Proszę o rozwiązanie tych zadań najlepiej z rysunkami

Na trapezie podstawach \(\displaystyle{ 14}\) i \(\displaystyle{ 10}\) i wysokości \(\displaystyle{ 6}\) opisano okrąg. Oblicz jego promień.

Na czworokącie \(\displaystyle{ ABCD}\) opisano okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 2}\) wyznacz dlugosci bokow i pole czworokąta, jezeli \(\displaystyle{ |\angle DAB| = 135^0, |\angle CDA| = 75^0, |\angle ABD| = 30^0}\).
Ostatnio zmieniony 27 maja 2015, o 21:09 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez opisany na okregu

Post autor: piasek101 »

1) Trapez wpisany w okrąg jest równoramienny.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Trapez opisany na okregu

Post autor: Medea 2 »

Nie dam Ci pełnego rozwiązania, ale wystarczająco dużo wskazówek, byś sam do niego doszedł. Jeżeli na trapezie opisano okrąg, to trapez jest równoramienny. Połącz wszystkie jego wierzchołki ze środkiem okręgu. Powinieneś zaznaczyć przez \(\displaystyle{ x}\) odległość dolnej podstawy od środka i napisać dwa równania z tw. Pitagorasa.
LipaMat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 23 paź 2013, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 9 razy

Trapez opisany na okregu

Post autor: LipaMat »

Wyznacz przekątną tego trapezu. Okrąg, który jest opisany na trapezie równoramiennym, jest opisany również na trójkącie ABD lub CBD.
AU
AU
rysunek3794.png (4.7 KiB) Przejrzano 85 razy
W tym momencie jak obliczysz przekątną, oblicz jego pole, a potem podstaw do wzoru \(\displaystyle{ P = \frac{abc}{4R}}\), gdzie \(\displaystyle{ R}\) będzie tym promieniem. I wyznacz go sobie w prosty sposób
RyBACKxPompa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 27 maja 2015, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Trapez opisany na okregu

Post autor: RyBACKxPompa »

A zrobi ktoś to drugie zadanie ?-- 28 maja 2015, o 16:54 --Udało mi się rozwiązać to zadanie z trapezem dzięki za pomoc. A teraz proszę o rozwiązanie tego drugiego z czworokątem ABCD
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Trapez opisany na okregu

Post autor: bakala12 »

Wskazówka do drugiego: Twierdzenie o kątach wpisanych opartych na tym samym łuku, twierdzenie sinusów, a przy obliczaniu pola może przydać się wzór Brahmagupty.
ODPOWIEDZ