Dziesięciokąt wpisany w okrąg.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Yrish
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2015, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Dziesięciokąt wpisany w okrąg.

Post autor: Yrish »

Witam! Potrzebuję podpowiedzi do jednego z zadań:

W okrąg o średnicy 1 wpisano dziesięciokąt foremny \(\displaystyle{ A B C D E F G H I J}\). Dla punktu \(\displaystyle{ P}\) lezącego na tym okręgu wyznaczyć wartość wyrażenia:

\(\displaystyle{ \left| AP\right| ^{2} + \left| BP\right| ^{2} + ... + \left| JP\right| ^{2}}\)

Potrzebuję punktu startowego. Od czego zacząć rozważania?
Czy podzielić zadanie na sytuacje np.
1. gdy P pokrywa się z jednym z punktów A,B,C,D,E,F,G,H,I lub J?
2. gdy P leży na dokładnie na środku łuku AB, BC, CD, DE, EF, FG, GH, HI, IJ lub JA?
3. sytuacja ogólna, gdy P jest dowolnym punktem nie pokrywającym się z powyższymi?

Może są jakieś inne drogi rozwiązania, których ja nie dostrzegam? Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu, pozdrawiam!
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Dziesięciokąt wpisany w okrąg.

Post autor: Zahion »

Poprowadz średnice i pamiętaj o tym, że średnica okręgu jest przeciwprostokątną trójkąta wpisanego w ten okrąg.
Yrish
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2015, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Dziesięciokąt wpisany w okrąg.

Post autor: Yrish »

Czyli jeśli dobrze rozumiem dostanę, gdy połączę odpowiednie wierzchołki średnicami okręgu to otrzymam trójkąty prostokątne, a dzięki temu mogę skorzystać z twierdzenia Pitagorasa i suma kwadratów otrzymanych odcinków jest równa kwadratowi średnicy, która w przypadku zadania wynosi 1, więc:

\(\displaystyle{ \left( \left| AP\right|^2 + \left| FP\right|^2 \right) + ... +\left( \left| EP\right|^2 + \left| JP\right|^2 \right) = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5}\)

Dziękuję za podpowiedź
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Dziesięciokąt wpisany w okrąg.

Post autor: bakala12 »

Tak jest. Tylko trzeba pamiętać, że jak punkt \(\displaystyle{ P}\) jest którymś z wierzchołków dziesięciokąta, to jeden z trójkątów zredukuje się do odcinka. Nie zmienia to tak naprawdę niczego w obliczeniach, ale warto zauważyć, że taka sytuacja też jest możliwa i powoływanie się na twierdzenie Pitagorasa jest w tym momencie niezbyt dobre.
Ale ogólnie jest jak najbardziej ok
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Dziesięciokąt wpisany w okrąg.

Post autor: a4karo »

Wsk. \(\displaystyle{ \vec{AP}= \vec{AO} +\vec{OP}}\)
ODPOWIEDZ