pole czworokąta i dowód

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
zxcvbnmqwertyuiop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 18 maja 2014, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy

pole czworokąta i dowód

Post autor: zxcvbnmqwertyuiop »

W czworokącie wypukłym \(\displaystyle{ ABCD}\) punkty \(\displaystyle{ \ E,F,G,H}\)są odpowiednio środkam i boków \(\displaystyle{ \ AB,BC,CD,DA}\) oraz \(\displaystyle{ \ EG=FH}\). Wykaż że pole tego czworokąta jest neiwieksze niż \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\left( \frac{a+b}{2}\right) ^{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ \ a, b}\) oznaczają długości przekątnych czworokąta.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2015, o 14:33 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
kristoffwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 688
Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 88 razy

pole czworokąta i dowód

Post autor: kristoffwp »

W każdym czworokącie wypukłym wielokąt, którego wierzchołki są środkami boków, jest równoległobokiem. Jest to w miarę łatwe do udowodnienia. Dodatkowo jego boki są dwa razy krótsze od przekątnych danego wielokąta. Jeżeli przekątne tego równoległoboku są równe, to jest on prostokątem. To oznacza, że przekątne wyjściowego czworokąta są prostopadłe. Pole czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\) jest zatem równe \(\displaystyle{ \frac{ab}{2}}\). Dalej walcz sam.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

pole czworokąta i dowód

Post autor: bakala12 »

385074.htm
ODPOWIEDZ