Na rysunku obok dane są dwie figury: jedna jest równoległobokiem o podstawach majacych długość \(\displaystyle{ |CD|}\), zawartych w prostych równoległych \(\displaystyle{ k, l}\); druga figura jest zbudowana z trzech rownoległoboków o podstawach mających długosć \(\displaystyle{ |AB|}\). Podstawa pierwszego równoległoboku leży na prostej \(\displaystyle{ l}\), trzeciego - na prostej \(\displaystyle{ k}\). Pola rónoległoboków są równe odpowiednio \(\displaystyle{ P_{1} , P_{2} , P_{3} , P_{4}}\) . Jeśli \(\displaystyle{ |AB| = 2 \cdot |CD|}\), to:
A. \(\displaystyle{ P_{1} + P_{2} + P_{3} = P_{4}}\)
B. \(\displaystyle{ P_{1} + P_{2} + P_{3} = 2 \cdot P_{4}}\)
C. \(\displaystyle{ P_{1} + P_{2} + P_{3} = 3 \cdot P_{4}}\)
D. \(\displaystyle{ P_{1} + P_{2} + P_{3} = 4 \cdot P_{4}}\)
Potrzebuje obliczenia i odpowiedz. Rysunek tutaj
Proszę o pomoc!
geometria płaska
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 22 kwie 2015, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pgw
- Podziękował: 3 razy
geometria płaska
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2015, o 23:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
geometria płaska
\(\displaystyle{ AB=2a}\) Podstawa \(\displaystyle{ CD=a}\)
suma wysokości \(\displaystyle{ h_1+h_2+h_3=h_4=h}\)
Pole sumy trzech równoległoboków o podstawie 2a: \(\displaystyle{ P_1+P_2+P_3=2ah}\)
\(\displaystyle{ P_4=ah}\)
suma wysokości \(\displaystyle{ h_1+h_2+h_3=h_4=h}\)
Pole sumy trzech równoległoboków o podstawie 2a: \(\displaystyle{ P_1+P_2+P_3=2ah}\)
\(\displaystyle{ P_4=ah}\)