Czworokąt wpisany w okrąg.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Jado
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 5 lis 2006, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan

Czworokąt wpisany w okrąg.

Post autor: Jado »

W okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 6\mbox{ cm}}\) wpisano czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) taki, że boki \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ DC}\) są równe a kąt \(\displaystyle{ ABC}\) ma \(\displaystyle{ 120}\) stopni. Obliczyć pole tego czworokąta jeżeli pole trójkąta \(\displaystyle{ ABD}\) i \(\displaystyle{ BCD}\) jest równe \(\displaystyle{ 2:1}\).
Nie wiem co z tym zrobić. Z tw cosinusów obliczyłem długości boków \(\displaystyle{ AD = DC}\) ale co dalej ???
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2015, o 23:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Czworokąt wpisany w okrąg.

Post autor: macik1423 »

Trójkąt \(\displaystyle{ ACD}\) jest trójkątem równobocznym ponieważ kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ D}\) ma miarę \(\displaystyle{ 60^\circ}\), wynika to z własności czworokąta wpisanego w okrąg, z tego uzyskamy długość odcinka \(\displaystyle{ AD, DC, AC}\), ponieważ trójkąt \(\displaystyle{ ADC}\) jest trójkątem równobocznym wpisanym w okrąg czyli \(\displaystyle{ R=\frac {2}{3} h}\). Potem można sobie policzyć sinus kąta \(\displaystyle{ ABD}\) ze twierdzenia sinusów, podobnie kąt \(\displaystyle{ DBC}\).
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2015, o 00:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jado
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 5 lis 2006, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan

Czworokąt wpisany w okrąg.

Post autor: Jado »

Kąty o których mówisz widać natychmiast, że mają po \(\displaystyle{ 60}\) stopni ale co to mi daje???
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2015, o 00:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Czworokąt wpisany w okrąg.

Post autor: macik1423 »

Potem można wykorzystać fakt o polach. Policzyć pole trójkąta \(\displaystyle{ ABD}\) używając do tego bok \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BD}\) i sinus kąta między nimi. Podobnie pole trójkąta \(\displaystyle{ BCD}\). Wynika z tego że \(\displaystyle{ |AB|=2|BC|}\). A potem z twierdzenia cosinusow dla trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) policzyć ile wynosi długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BC}\).
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2015, o 00:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a.
ODPOWIEDZ