Obwód trapezu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mich12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 13 paź 2013, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy

Obwód trapezu.

Post autor: mich12 »

Na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ 3}\) opisano trapez, którego kąty przy krótszej podstawie mają miary \(\displaystyle{ 120^o}\) i \(\displaystyle{ 135^o}\). Oblicz obwód trapezu. Zakoduj trzy pierwsze cyfry rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.

Mnie wychodzi obwód równy \(\displaystyle{ 12 \sqrt{2} + 6 \sqrt{3} \approx 27,3627}\), ale prawidłowa odpowiedź to zakodowania to \(\displaystyle{ 308}\) :/ Co mam źle?
cz0rnyfj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 26 razy

Obwód trapezu.

Post autor: cz0rnyfj »

Pokaż jak to liczyłeś. Może tutaj tkwi błąd.

Edit. W tym zadaniu nie pytają przypadkiem o trzy pierwsze cyfry otrzymanego wyniku?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2015, o 12:10 przez cz0rnyfj, łącznie zmieniany 1 raz.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Obwód trapezu.

Post autor: Ania221 »

Źle policzyłeś ramię przy kącie 120. Powino być \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\)
mich12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 13 paź 2013, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy

Obwód trapezu.

Post autor: mich12 »

No jasne, że źle... Ehhh, gapa ze mnie, dzięki
ODPOWIEDZ