Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 kwie 2015, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raszków
- Podziękował: 1 raz
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
Witam,
jak wyliczyć punkt środkowy (punkt leżący na nim) łuku znając jego: początek, koniec, p. zawieszenia promienia i promień łuku?
jak wyliczyć punkt środkowy (punkt leżący na nim) łuku znając jego: początek, koniec, p. zawieszenia promienia i promień łuku?
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
Cóż.. Możesz wziąć odcinek którego końcami są początek i koniec łuku. Wyliczyć jego środek.. Następnie napisać równanie okręgu, którego częścią jest ten łuk. Poprowadzić prostą przez środek okręgu i środek wspomnianego odcinka.. Punkt przecięcia okręgu z prostą będzie środkiem łuku.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 kwie 2015, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raszków
- Podziękował: 1 raz
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
Mam prośbę jest w stanie ktoś przedstawić na przykładzie cały proces obliczeniowy?
Nie potrzebuje tego do szkoły. Jestem operatorem robotów. Mamy trudny detal do wycięcia i aby go wykonać muszę znać matematycznie wyliczony środkowy punkt łuku. Matematyka to nie moje specjalność.
Nie potrzebuje tego do szkoły. Jestem operatorem robotów. Mamy trudny detal do wycięcia i aby go wykonać muszę znać matematycznie wyliczony środkowy punkt łuku. Matematyka to nie moje specjalność.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
Co to jest promień łuku? Spójrz na rysunek . Może chodzi Ci o promień okręgu \(\displaystyle{ R}\) albo o strzałkę \(\displaystyle{ t}\)?
A punkt zawieszenia promienia to środek okręgu, tak?
A punkt zawieszenia promienia to środek okręgu, tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 kwie 2015, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raszków
- Podziękował: 1 raz
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
Tak chodzi o promień okręgu i środek okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
Co to jest "p. zawieszenia promienia"?
Spróbuj opisać swój problem od początku, do końca.
Spróbuj opisać swój problem od początku, do końca.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 kwie 2015, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raszków
- Podziękował: 1 raz
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
p. zawieszenia promienia jest to środek okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
Co konkretnie chcesz otrzymać w wyniku obliczeń? Bo z tego, co czytam, to chyba nie chodzi Ci o współrzędne tego punktu w układzie współrzędnych. Równie dobrze można powiedzieć, że chcąc ominąć matematykę, to rozciągamy sznurek na tym łuku, następnie składamy go na pół i mamy środek.podpawel pisze:Mam prośbę jest w stanie ktoś przedstawić na przykładzie cały proces obliczeniowy?
Nie potrzebuje tego do szkoły. Jestem operatorem robotów. Mamy trudny detal do wycięcia i aby go wykonać muszę znać matematycznie wyliczony środkowy punkt łuku. Matematyka to nie moje specjalność.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
Powtórzę samego siebie:
Spróbuj opisać swój problem od początku, do końca.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 kwie 2015, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raszków
- Podziękował: 1 raz
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
racja, załączę rysunek będzie prościej:
znam współrzędne punktów:
O ; A ; C
znam promień
nie znam kąta alfa
Chce poznać współrzędne punktu B
znam współrzędne punktów:
O ; A ; C
znam promień
nie znam kąta alfa
Chce poznać współrzędne punktu B
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
Czyli jednak układ współrzędnych? A osie układu można sobie narysować dowolnie? (pytam odnośnie stwierdzenia "znam współrzędne punktów").
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 kwie 2015, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raszków
- Podziękował: 1 raz
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
tak można dowolnie bo takich łuków w programie mam kilka, punkt zerowy układu jest daleko od łuku.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
To zauważ, że jeśli osie przechodzą przez punkt O, to okrąg ma równanie \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}=r^2}\)
Środek odcinka AC ma współrzędne \(\displaystyle{ S=(m;n)=( \frac{x _{1}+ x_{2} }{2}; \frac{y _{1}+ y_{2} }{2})}\)
Prosta OB ma zatem równanie: \(\displaystyle{ y= \frac{n}{m}x}\)
Rozwiązując układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}y= \frac{n}{m}x \\ x^{2}+ y^{2}=r^2 \end{cases}}\)
otrzymujemy dwa punkty \(\displaystyle{ B_{1}}\) i \(\displaystyle{ B_{2}}\) będące środkami większego i mniejszego łuku AC.
Środek odcinka AC ma współrzędne \(\displaystyle{ S=(m;n)=( \frac{x _{1}+ x_{2} }{2}; \frac{y _{1}+ y_{2} }{2})}\)
Prosta OB ma zatem równanie: \(\displaystyle{ y= \frac{n}{m}x}\)
Rozwiązując układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}y= \frac{n}{m}x \\ x^{2}+ y^{2}=r^2 \end{cases}}\)
otrzymujemy dwa punkty \(\displaystyle{ B_{1}}\) i \(\displaystyle{ B_{2}}\) będące środkami większego i mniejszego łuku AC.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Punkt środkowy łuku na podstawie początku końca i promienia
Jeśli tak, to sprawa jest prosta:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=r^2}\)
Punkt \(\displaystyle{ B}\) będzie leżał na tym okręgu, a więc będzie spełniał jego równanie. Współrzędna \(\displaystyle{ y_B=y_A- \frac{1}{2}\left( y_A-y_C\right)}\)
Narysuj okrąg o równaniujak wyliczyć punkt środkowy (punkt leżący na nim)
\(\displaystyle{ x^2+y^2=r^2}\)
Punkt \(\displaystyle{ B}\) będzie leżał na tym okręgu, a więc będzie spełniał jego równanie. Współrzędna \(\displaystyle{ y_B=y_A- \frac{1}{2}\left( y_A-y_C\right)}\)