obliczyć ile pokój ma m^2
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 15:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkop.
obliczyć ile pokój ma m^2
Matematyka to moja pięta Achilesowa,więc prosze specjalistów o pomoc
Chodzi mi o pokój który w umowie kupna mieszkania ma ok. 20m �.Tak mi powiedziano ,ale na oko wydaje mi się mniejszy.
Wymiary
4.30 na 4.10 na 3.10 na 5.08
Sama liczyłam i wyszło mi niecałe 17 m�,ale nie wiem czy dobrze policzyłam więc prosze o rozwiązanie moich wątpliwości,proszę podać wynik i sposób obliczenia.
Z góry dziękuje
Chodzi mi o pokój który w umowie kupna mieszkania ma ok. 20m �.Tak mi powiedziano ,ale na oko wydaje mi się mniejszy.
Wymiary
4.30 na 4.10 na 3.10 na 5.08
Sama liczyłam i wyszło mi niecałe 17 m�,ale nie wiem czy dobrze policzyłam więc prosze o rozwiązanie moich wątpliwości,proszę podać wynik i sposób obliczenia.
Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 17 cze 2007, o 16:26 przez joasiek7575, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 15:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkop.
obliczyć ile pokój ma m^2
te 4 wymiary to długości ścian,czyli każda ściana ma inną długość.
szerokość pokoju 1 ściana 3.10 ,a druga przeciwległa to 4.30
długość pokoju 1 ściana 5.08 ,a przciwległa to 4.10
Ten pokój nie ma żadnego mi znanego kształtu geometrycznego więc dlatego ciężko mi to obliczyć.
Nie podaje wysokości pokoju,bo jest ona niepotrzebna do wyliczenia m�.
Czy teraz lepiej to wytłumaczyłam?Mam nadzieje że jest bardziej zrozumiałe
szerokość pokoju 1 ściana 3.10 ,a druga przeciwległa to 4.30
długość pokoju 1 ściana 5.08 ,a przciwległa to 4.10
Ten pokój nie ma żadnego mi znanego kształtu geometrycznego więc dlatego ciężko mi to obliczyć.
Nie podaje wysokości pokoju,bo jest ona niepotrzebna do wyliczenia m�.
Czy teraz lepiej to wytłumaczyłam?Mam nadzieje że jest bardziej zrozumiałe
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 15:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Święte Miasto
- Pomógł: 3 razy
obliczyć ile pokój ma m^2
Można by to obliczyć ze wzoru Herona, ale pod warunkiem, że znalibyśmy długość choć jednej przekątnej, bo to tylko dla trójkątów ma słuszność
\(\displaystyle{ P=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-b)}}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(a+b+c)}\)
\(\displaystyle{ P=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-b)}}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(a+b+c)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 15:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkop.
obliczyć ile pokój ma m^2
niestety w mieszkaniu jeszcze nie mieszkam i nie moge tego zmierzyć,ale zrobiłam plan pokoju w skali 1:10 i wyszły mi takie przekątne
6.20 na 5.40
Mam nadzieje że są w miare dokładne ,b. mi na tym wyniku zależy
z tym wzorem to ja sobie chyba ,albo i napewno nie poradze, więc ślicznie prosze o obliczenie
[ Dodano: 17 Czerwca 2007, 16:58 ]
no i nie rozumiem ,bo ja podałam przekątne tzn.linie przeciwległe od 1 kąta do 2 kąta przeciwległego.Napisz jak mam to zrobić?
[ Dodano: 17 Czerwca 2007, 17:00 ]
skasowałeś swój post?
6.20 na 5.40
Mam nadzieje że są w miare dokładne ,b. mi na tym wyniku zależy
z tym wzorem to ja sobie chyba ,albo i napewno nie poradze, więc ślicznie prosze o obliczenie
[ Dodano: 17 Czerwca 2007, 16:58 ]
no i nie rozumiem ,bo ja podałam przekątne tzn.linie przeciwległe od 1 kąta do 2 kąta przeciwległego.Napisz jak mam to zrobić?
[ Dodano: 17 Czerwca 2007, 17:00 ]
skasowałeś swój post?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 15:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Święte Miasto
- Pomógł: 3 razy
obliczyć ile pokój ma m^2
Pewnie coś rysunek jest niedokładny (mogą być jakieś niedokładności na kątach? Sama to rysowałaś czy dostałaś tak plan od wykonawcy?), bo z jednej przekątnej wychodzi mi pole 19,37, a z drugiej 16,57 - powinny być identyczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 15:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkop.
obliczyć ile pokój ma m^2
sama rysowałam,wycięłam 4 długości ścian ,połączyłam je i przerysowałam na kartkę.
[ Dodano: 17 Czerwca 2007, 17:15 ]
ale nie wydaje mi się abym aż tak niedokładnie to zrobiła.
[ Dodano: 17 Czerwca 2007, 17:15 ]
ale nie wydaje mi się abym aż tak niedokładnie to zrobiła.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 15:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Święte Miasto
- Pomógł: 3 razy
obliczyć ile pokój ma m^2
Więc kąty mogły się zniekszałcić, bo jak dobrze zrozumiałam w tym pomieszczeniu nie ma ścian pod kątami prostymi (/równoległych)?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 15:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkop.
obliczyć ile pokój ma m^2
czy w ten sposób mogłam to dokładnie zrobić czy potrzebowałabym chociaż miarę 1 z kątów?
[ Dodano: 17 Czerwca 2007, 17:18 ]
raczej nie ma takich ścian
[ Dodano: 17 Czerwca 2007, 17:19 ]
raczej nie ma takiej możliwośco aby były tam kąty proste
[ Dodano: 17 Czerwca 2007, 17:22 ]
ja policzyłam to tak
dodałam do siebie przeciwległe strony ścian i podzieliłam przez 2 ,a te dwa wyniki pomnożyłam przez siebie.przez to wyszedł mi czworokąt z kątami prostymi ,łatwy do obliczenia,ale to pewnie jest żle,co?
[ Dodano: 17 Czerwca 2007, 17:18 ]
raczej nie ma takich ścian
[ Dodano: 17 Czerwca 2007, 17:19 ]
raczej nie ma takiej możliwośco aby były tam kąty proste
[ Dodano: 17 Czerwca 2007, 17:22 ]
ja policzyłam to tak
dodałam do siebie przeciwległe strony ścian i podzieliłam przez 2 ,a te dwa wyniki pomnożyłam przez siebie.przez to wyszedł mi czworokąt z kątami prostymi ,łatwy do obliczenia,ale to pewnie jest żle,co?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 15:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Święte Miasto
- Pomógł: 3 razy
obliczyć ile pokój ma m^2
Ano kąty by się przydały, bo by można wtedy z twierdzenia sinusów policzyć dokładną długość przekątnych, albo po prostu wybrać się do lokalu i zmierzyć Przy czworokącie niestety nie da się"na oko" wyliczyć kątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 15:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkop.
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
obliczyć ile pokój ma m^2
Same długości boków wielokąta (czyli ścian pokoju) nie wyznaczają jednoznacznie pola. Innymi słowy: potrzebny jest DOKŁADNY rysunek (ale nie taki "wchodzę do pokoju i rysuję pi razy oko", tylko najlepiej plan architektoniczny w jakiejś skali). A tak w ogóle to co to za pokój o takim śmiesznym kształcie?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 15:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkop.
obliczyć ile pokój ma m^2
EEe to stara kamienica,nie wiem czy jakieś plany mają do tego mieszkania,zapytam w biurze pośrednictwa nieruchom. Bo może się okazac że całe mieszkanie jest mniejsze a takie pi razy oko to własnie tak wychodzi w obliczeniach!!!!EEE a każdy metr kwadratowy kosztuje kilka tysięcy eee chyba się napieje...dobrego winka hi hi .na zdrówko ))