Dowód trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Dowód trapez

Post autor: macikiw2 »

Prosta \(\displaystyle{ k}\) przechodząca przez punkt przecięcia przekątnych trapezu \(\displaystyle{ ABCD}\) przecina jest podstawy \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ E}\) i \(\displaystyle{ F}\). Wykaż że \(\displaystyle{ \frac{\left| AE\right| }{\left| EB\right| }= \frac{\left| CF\right| }{\left| FD\right| }}\)

Z czego skorzystać ?
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Dowód trapez

Post autor: jutrvy »

Z podobieństwa trójkątów - pójdzie od razu.
ODPOWIEDZ