W równoległoboku EFGH kąt ostry ma miarę \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\), a odległości punktu przecięcia się przekątnych od sąsiednich boków równoległoboku wynoszą \(\displaystyle{ 2\sqrt3 i \frac{3\sqrt3}{2}}\). Oblicz długość dłuższej przekątnej tego równoległoboku.
Wychodzi mi \(\displaystyle{ 4 \sqrt{7}}\), a powinno wyjść \(\displaystyle{ 2\sqrt{27}}\) :/
Równoległobok i jego przekątne.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Równoległobok i jego przekątne.
\(\displaystyle{ P=ab\sin\alpha=ab \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P= 2a \cdot 2\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ P=2b \cdot \frac{3\sqrt3}{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ h_a=2 \cdot 2\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ h_b=2 \cdot \frac{3\sqrt3}{2}}\)
\(\displaystyle{ P= 2a \cdot 2\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ P=2b \cdot \frac{3\sqrt3}{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ h_a=2 \cdot 2\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ h_b=2 \cdot \frac{3\sqrt3}{2}}\)