zadania z rombem i kołem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Neofp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 11 maja 2007, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów

zadania z rombem i kołem

Post autor: Neofp »

zad 1.
Stosunek długości przekątnych rombu wynosi 3:4. Oblicz stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb.

zad 2.
Dłuższa przekątna rombu ma długość d, a kąt ostry rombu ma miarę 60°. Oblicz stosunek pola koła wpisanego w romb do pola tego rombu.

zad 3.
W wycinek koła o promieniu R wpisano okrąg o promieniu R/3, oblicz pole tego wycinka koła.

Każde zadanie jest ważne - nie musisz tego pisać w temacie, a że akurat pisałam odp. to wyjątkowo wyciagnęłam go z kosza, następnym razem nie będę przymykać oka
Lady Tilly
Ostatnio zmieniony 14 cze 2007, o 12:15 przez Neofp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

zadania z rombem i kołem

Post autor: Lady Tilly »

AU
AU
ff9b9f8f9ee0828amed.jpg (27.38 KiB) Przejrzano 126 razy

\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}xy}\) lecz również \(\displaystyle{ P=2ar}\) pole rombu
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{3}{4}y}\)
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2}y)^{2}+(\frac{3}{8}y)^{2}=a^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{5}{8}y}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{3}{8}y^{2}=\frac{10}{8}yr}\)
\(\displaystyle{ 0,3y=r}\)
pole koła to \(\displaystyle{ {\pi}r^{2}}\)
Neofp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 11 maja 2007, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów

zadania z rombem i kołem

Post autor: Neofp »

Czy mógłbym prosić o rozwiązanie 3 zadania ?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

zadania z rombem i kołem

Post autor: Lorek »


I mamy trójkąt prostokątny, z którego otrzymujemy
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{\frac{r}{3}}{\frac{2r}{3}}=\frac{1}{2}\Rightarrow =30^\circ}\)
czyli kąt wycinka to \(\displaystyle{ 60^\circ}\) i teraz ze wzoru na pole wycinka.
ODPOWIEDZ