Wysokość trapezu prostokątnego znając jego powierzchnię

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
acainox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 maja 2009, o 12:21
Płeć: Mężczyzna

Wysokość trapezu prostokątnego znając jego powierzchnię

Post autor: acainox »

Witam,
głowię się jak obliczyć wysokość trapezu prostokątnego znając tylko jego jedną podstawę, oczekiwaną Powierzchnię oraz kąt nachylenia ramienia ew. równanie prostej ramienia.
Dziękuję za pomoc
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Wysokość trapezu prostokątnego znając jego powierzchnię

Post autor: Ania221 »

Wyznacz \(\displaystyle{ a+b}\) z powierzchni.
Wyznacz \(\displaystyle{ a-b}\) z funkcji kąta.
Masz uklad 2 równań z 2 niewiadomymi \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
acainox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 maja 2009, o 12:21
Płeć: Mężczyzna

Wysokość trapezu prostokątnego znając jego powierzchnię

Post autor: acainox »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem,
wyszło mi coś takiego
równanie prostej ramienia \(\displaystyle{ y = 1- \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} A = \frac{1}{2} * (a+b) * h \\ b = 1 - \frac{h}{2} + a \end{cases}}\)
kiedy to właśnie \(\displaystyle{ h}\)oraz \(\displaystyle{ b}\) jest tutaj poszukiwane a nie \(\displaystyle{ a , b}\)
A,a - znam
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wysokość trapezu prostokątnego znając jego powierzchnię

Post autor: kropka+ »

\(\displaystyle{ a}\) to dłuższa podstawa?
acainox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 maja 2009, o 12:21
Płeć: Mężczyzna

Wysokość trapezu prostokątnego znając jego powierzchnię

Post autor: acainox »

kropka+ , TAK w tym przypadku
gdyby równanie wynosiło \(\displaystyle{ y=1+ \frac{x}{2}}\) to \(\displaystyle{ a}\) byłoby krótszą podstawą
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wysokość trapezu prostokątnego znając jego powierzchnię

Post autor: kropka+ »

Czyli

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{h}{a-b}=- \frac{1}{2} \\ \\ P= \frac{(a+b)h}{2} \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ P}\) - pole trójkąta
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość trójkąta
\(\displaystyle{ b}\) - krótsza podstawa

Tangens kąta wzięłam z równania prostej.
ODPOWIEDZ