Wyprowadzenie dwusiecznej trójkąta
Wyprowadzenie dwusiecznej trójkąta
W trójkącie ABC, w którym \(\displaystyle{ \left| AC \right| = b}\), \(\displaystyle{ \left| BC \right| = a}\), \(\displaystyle{ \left| ACB\right| = \alpha}\) , z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) poprowadzono dwusieczną, która przecieła bok \(\displaystyle{ AB}\) w punkcie \(\displaystyle{ D}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ \left| CD \right| = \frac{2ab \cdot \cos \alpha }{a+b}}\).
Ostatnio zmieniony 6 mar 2015, o 19:05 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Wyprowadzenie dwusiecznej trójkąta
Powinno się udać z przyrównania sumy pól trójkątów \(\displaystyle{ ACD, BCD}\) do trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\). Przy czym pola wyraz za pomocą wzoru \(\displaystyle{ ab \cdot \sin \alpha \cdot \frac{1}{2}}\)
Wyprowadzenie dwusiecznej trójkąta
Właśnie próbowałem. Wyszło równanie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab \sin \alpha = \frac{1}{2}b\left| CD\right| \sin \frac{ \alpha }{2} + \frac{1}{2}a\left| CD\right| \sin \frac{ \alpha }{2}}\). Podstawiam za \(\displaystyle{ \left| CD\right|}\) wartość z tezy i za \(\displaystyle{ \sin \frac{ \alpha }{2} = \sqrt{ \frac{1-\cos \alpha }{2} }}\), ale nie wychodzi równość.
Ostatnio zmieniony 6 mar 2015, o 20:06 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Wyprowadzenie dwusiecznej trójkąta
To wychodzi z tw cosinusów dla tr \(\displaystyle{ ACD}\) i tr \(\displaystyle{ BCD}\) , ale jeśli oznaczysz \(\displaystyle{ kat ACB= katBCD=\alpha}\)
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Wyprowadzenie dwusiecznej trójkąta
Z tej równości otrzymujemy, że \(\displaystyle{ |CD| = \frac{ab \cdot \sin \alpha }{\left( a+b\right) \sin \frac{ \alpha }{2} } = \frac{2ab \sin \frac{ \alpha }{2} \cos \frac{ \alpha }{2} }{\left( a+b\right) \sin \frac{ \alpha }{2} } = \frac{2ab \cos \frac{ \alpha }{2} }{a+b}}\). Co wydaje się być poprawną odpowiedzią.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Wyprowadzenie dwusiecznej trójkąta
Zgadza się, dlatego sądzę, że w podanej tu treści zadania jest pomyłka.Zahion pisze:Z tej równości otrzymujemy, że \(\displaystyle{ |CD| = \frac{ab \cdot \sin \alpha }{\left( a+b\right) \sin \frac{ \alpha }{2} } = \frac{2ab \sin \frac{ \alpha }{2} \cos \frac{ \alpha }{2} }{\left( a+b\right) \sin \frac{ \alpha }{2} } = \frac{2ab \cos \frac{ \alpha }{2} }{a+b}}\). Co wydaje się być poprawną odpowiedzią.