Trójkąt prostokątny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Xplode
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 sty 2013, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Trójkąt prostokątny

Post autor: Xplode »

Witam potrzebuję pomocy z tym wydaje mi się prostym zadankiem, ale coś mi nie wychodzi.

W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 12 i 16 wpisano okrąg i na tym trójkącie opisano okrąg. Oblicz odległość środków tych okręgów.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Trójkąt prostokątny

Post autor: szachimat »

Wyznacz najpierw długości promieni tych okręgów, a następnie dwa razy zastosuj tw. Pitagorasa.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Trójkąt prostokątny

Post autor: pawlo392 »

Skorzystaj ze wzorów:
promień okręgu opisany na trójkącie \(\displaystyle{ R= \frac{abc}{4P}}\)
promień okręgu wpisany w trójkąt \(\displaystyle{ R= \frac{2P}{a+b+c}}\)
Milosz_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 lip 2014, o 10:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Trójkąt prostokątny

Post autor: Milosz_ »

Długość trzeciego boku wynosi \(\displaystyle{ 20}\), więc:

\(\displaystyle{ R=\frac{c}{2}=10}\).

Korzystając ze wzoru na promień okręgu wpisanego dla dowolnego trójkąta:

\(\displaystyle{ r=\frac{2P}{a+b+c}=4}\).
Xplode
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 sty 2013, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Trójkąt prostokątny

Post autor: Xplode »

Wiem wiem, długości promieni wyznaczone, gorzej z tą odległością, bo nie widzę jej.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Trójkąt prostokątny

Post autor: szachimat »

To żebyśmy się rozumieli, niech średnicą dużego okręgu o środku K, będzie odcinek poziomy AB, a gdzieś po prawej stronie na górze na okręgu punkt C. W trójkąt ABC wpisz okrąg o środku L. Skoncentruj się na trójkącie KBL i narysuj jego wysokość, która spada na bok KB w punkcie M. Oblicz MB, następnie MK i KL.
ODPOWIEDZ