Kwadrat wpisany w trójkąt
Kwadrat wpisany w trójkąt
W trójkącie ABC, w którym AC=13 BC=20 i wysokość CD=12, wpisano kwadrat w ten sposób,że jeden jego bok zawiera się w boku AB.Oblicz długość boku tego kwadratu. Z góry dziękuje jeśli ktos policzy dobrze te kosmiczne zadanie dla mnie
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Kwadrat wpisany w trójkąt
Z twierdzenia talesa, albo z podobieństwa trójkątów w trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\)
\(\displaystyle{ \frac{12-x}{x}=\frac{12}{16+5}}\) skąd \(\displaystyle{ x=\frac{84}{11}}\)
\(\displaystyle{ x}\) to bok kwadratu.
coś się dzieje z tym Latexem, poprawnie wpisane formuły Latex uznaje za błędne ??:
\(\displaystyle{ \frac{12-x}{x}=\frac{12}{16+5}}\) skąd \(\displaystyle{ x=\frac{84}{11}}\)
\(\displaystyle{ x}\) to bok kwadratu.
coś się dzieje z tym Latexem, poprawnie wpisane formuły Latex uznaje za błędne ??: