Czy prawdą jest, że przekątne dzielą czworokąt wypukły na takie dwie pary trójkątów, których iloczyny pól są równe?
Jeśli tak, to dlaczego?
Pytanie o zależność między przekątnymi a polem czworokąta.
Pytanie o zależność między przekątnymi a polem czworokąta.
Skorzystaj ze wzoru na pole trójkąta: \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ab\sin\alpha}\) (iloczyn długości boków przez sinus kąta między nimi) i z tego, że w czworokącie wypukłym suma kątów wewnętrznych to \(\displaystyle{ 360^{\circ}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Pytanie o zależność między przekątnymi a polem czworokąta.
Jeżeli zrobisz rysunek czworokąta tak, aby podstawa była na dole i podzielisz go przekątnymi, to otrzymasz dwa trójkąty (na dole i na górze) o takich samych kątach wierzchołkowych \(\displaystyle{ \alpha}\), oraz dwa trójkąty (po lewej i po prawej stronie) o takich samych kątach \(\displaystyle{ 180- \alpha}\).
Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ sin(180- \alpha )=sin \alpha}\), oraz ze wzoru na pole trójkąta podanego przez szw1710 i porównaj iloczyn pól trójkąta górnego i dolnego z iloczynem prawego i lewego. Co otrzymasz?
Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ sin(180- \alpha )=sin \alpha}\), oraz ze wzoru na pole trójkąta podanego przez szw1710 i porównaj iloczyn pól trójkąta górnego i dolnego z iloczynem prawego i lewego. Co otrzymasz?
Pytanie o zależność między przekątnymi a polem czworokąta.
Rozważasz tutaj czworokąt wpisany w koło - to nie jest ogólny czworokąt wypukły.
Poprzednio ja też coś pomyliłem: suma miar kątów wewnętrznych w każdym czworokącie (nie tylko wypukłym) to \(\displaystyle{ 360^{\circ}}\). Wystarczy sobie jakkolwiek podzielić na dwa trójkąty.
Poprzednio ja też coś pomyliłem: suma miar kątów wewnętrznych w każdym czworokącie (nie tylko wypukłym) to \(\displaystyle{ 360^{\circ}}\). Wystarczy sobie jakkolwiek podzielić na dwa trójkąty.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Pytanie o zależność między przekątnymi a polem czworokąta.
Ale mam namyśli kąty przy punkcie przecięcia przekątnych a nie kąty miedzy między bokami czworokąta (napisałem "otrzymasz dwa trójkąty (na dole i na górze) o takich samych kątach wierzchołkowych")szw1710 pisze:Rozważasz tutaj czworokąt wpisany w koło - to nie jest ogólny czworokąt wypukły.
Pytanie o zależność między przekątnymi a polem czworokąta.
Tak - nie doczytałem - Twoja wskazówka jest poprawna.
Pytanie do autora wątku: czesio246, gdzie wykorzystano wypukłość czworokąta?
Pytanie do autora wątku: czesio246, gdzie wykorzystano wypukłość czworokąta?