Okręgi wpisane w okrąg.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
vdrake6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 lip 2014, o 23:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Okręgi wpisane w okrąg.

Post autor: vdrake6 »

Witam, od pewno czasu zainteresowałem się dość złożonym problemem, a mianowicie:

"Ile okręgów o promieniu r zmieści się w okrąg o promieniu R, gdzie r < R".

Pomysłem naiwnym, jak się przekonałem już wcześniej, kiedy rozważałem problem dla pewnego typu prostokątów i kwadratów, okazało się sprowadzenie problemu do kwestii pola.

A więc otrzymuję względnie prosty wzór:

\(\displaystyle{ n = \lfloor \frac{ \pi R^2 }{ \pi r^2 } \rfloor = \lfloor (\frac{R}{r})^2 \rfloor}\)

Okazuje się, że wyniki poprawne są tylko dla niewielkiej ilości konfiguracji danych, gdyż jak podejrzewam, wzór ten pokazuje ile takich okręgów może się zmieścić do tego większego, jeżeli będziemy mieli możliwość je dowolnie rozcinać i upychać. Podejrzewam, że problem można rozwiązać algorytmicznie, lecz interesowałyby mnie wzory przybliżone (jeżeli takie w ogóle istnieją).

Prosiłbym o jakieś sugestie lub opisanie ewentualnych własnych doświadczeń z przedstawionym problemem.
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Okręgi wpisane w okrąg.

Post autor: Medea 2 »

Problem do najłatwiejszych nie należy, przykładowo optymalność pakowania pięciu kół w większe koło udowodniono w drugiej połowie ubiegłego wieku! Poczytaj więcej , jest co.
ODPOWIEDZ