witam! mam problem z 2 zadaniami:/
zad1.Długość boku rombu i długość jego przekątnych tworzą ciąg geometryczny.Oblicz iloraz ciągu?
zad.2 Wykazać, że jeżeli długość wysokości trapezu równoramiennego jest średnią geometryczną długości podstaw, to w trapez ten można wpisać okrąg. :/ z góry dzieki za POMOC
(2 zadania - trapez) Wyznaczyć iloraz ciągu. Wykazać ró
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
(2 zadania - trapez) Wyznaczyć iloraz ciągu. Wykazać ró
AD 1 coś skopałem bo mi wychodzi sqrt((-1+sqrt(17))/2)
ale tak d2>d1>a czyli
d2=d1*q=a*q^2
d1=a*q
z tiwerdzenia pitagorasa mamy a^2=(d1/2)^2+(d2/2)^2
podstawić d2 i d1 najko iloczyn q i a no i wychodzi rownanie 4 stopnia. potem juz prosto obliczyc wiemy ze q musi być chyba rosnące + wiec coś nam odpadnie ale ten wynik jest mega dziwny:/
ale tak d2>d1>a czyli
d2=d1*q=a*q^2
d1=a*q
z tiwerdzenia pitagorasa mamy a^2=(d1/2)^2+(d2/2)^2
podstawić d2 i d1 najko iloczyn q i a no i wychodzi rownanie 4 stopnia. potem juz prosto obliczyc wiemy ze q musi być chyba rosnące + wiec coś nam odpadnie ale ten wynik jest mega dziwny:/
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
(2 zadania - trapez) Wyznaczyć iloraz ciągu. Wykazać ró
No mi wyszło tak samo, ale nie chciałem pisać, bo tak myślałem, że źle
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
(2 zadania - trapez) Wyznaczyć iloraz ciągu. Wykazać ró
napewno to drugie zadanie jest dobrze przepisane ??
bo jesli tak to wychodząc od tego ze h=sqrt(ab) mamy otrzymać a+b=2c gdzie aib podstawy a c ramię :] jednak mi nic nie wychodzi
bo jesli tak to wychodząc od tego ze h=sqrt(ab) mamy otrzymać a+b=2c gdzie aib podstawy a c ramię :] jednak mi nic nie wychodzi
(2 zadania - trapez) Wyznaczyć iloraz ciągu. Wykazać ró
zad a+b=c+d
a,b i c,d leza naprzeci siebie
zakladamy ze a,b to podstawy
trapez rownoramienny
wiec c=d
z warunkow zadania
c=(a+b)/2
czyli
2c=a+b
czyli
c+c=a+b
podstawiamy za jedno c c=d
i mamy
c+d=a+b
po przeniesieniu
a+b=c+d
ckd to znaczy co konczy dowód (bez kropki stosujemy tez cnk ale tego nie potrafie rozszyfrowac
(2 zadania - trapez) Wyznaczyć iloraz ciągu. Wykazać ró
co do poprzedniej odpowiedzi a+b=c+d to warunek wpisywalnosci okregu w trapez i kazdy inny czworobok
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
(2 zadania - trapez) Wyznaczyć iloraz ciągu. Wykazać ró
No tak ale to miałabyć srednia geometryczna a nie arytmetyczna.
a,b- podsatwy
c- ramiona
h- wysokość
Mamy założenia:
h2=ab
oraz możemy znaleźć dodatkowe, że h^2=c2-((a-b)2)/4
Teza: a+b=2c
Dowód:
Podstawiasz za h2 , ab i mnożysz stronami przez 4 to drugie równanie założeń .
4ab=4c2-a2+2ab-b2
(a+b)2=4c2
a+b=2c
N.I.C. :]
a,b- podsatwy
c- ramiona
h- wysokość
Mamy założenia:
h2=ab
oraz możemy znaleźć dodatkowe, że h^2=c2-((a-b)2)/4
Teza: a+b=2c
Dowód:
Podstawiasz za h2 , ab i mnożysz stronami przez 4 to drugie równanie założeń .
4ab=4c2-a2+2ab-b2
(a+b)2=4c2
a+b=2c
N.I.C. :]