Obliczyc promien tych kul.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 13:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Obliczyc promien tych kul.
Kwadrat o boku \(\displaystyle{ a}\) zgięto wzdłuż jednej z przekątnych tak, aby odległość pozostałych wierzchołków była równa połowie długosci przekątnej kwadratu. W tak powstały czworościan wpisano dwie identyczne, wzajemnie styczne kule. Obliczyc promien tych kul.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Obliczyc promien tych kul.
Przekrój tego czworościanu płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek i przez wysokość podstawy jest trójkątem równobocznym o boku \(\displaystyle{ b}\) równym połowie długości przekątnej kwadratu
\(\displaystyle{ b=a \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) Wpiszmy w ten trójkąt dwa okręgi o promieniu \(\displaystyle{ r}\) wzajemnie styczne (będą to przekroje kul, których promień mamy wyznaczyć).
Z właściwości trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ x}\) wynika, że promień okręgu wpisanego będzie równy
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{3}h= \frac{1}{3} x \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
A jeśli w trójkąt równoboczny o boku \(\displaystyle{ b}\) wpiszemy dwa okręgi o tym samym promieniu wzajemnie styczne, to wysokość \(\displaystyle{ h}\) tego trójkąta będzie równa
\(\displaystyle{ h=5r=b \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
U nas
\(\displaystyle{ b=a \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Zatem
\(\displaystyle{ r=a \frac{ \sqrt{2} \sqrt{3} }{20}}\)
Chyba, że się gdzieś rąbnąłem...
\(\displaystyle{ b=a \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) Wpiszmy w ten trójkąt dwa okręgi o promieniu \(\displaystyle{ r}\) wzajemnie styczne (będą to przekroje kul, których promień mamy wyznaczyć).
Z właściwości trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ x}\) wynika, że promień okręgu wpisanego będzie równy
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{3}h= \frac{1}{3} x \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
A jeśli w trójkąt równoboczny o boku \(\displaystyle{ b}\) wpiszemy dwa okręgi o tym samym promieniu wzajemnie styczne, to wysokość \(\displaystyle{ h}\) tego trójkąta będzie równa
\(\displaystyle{ h=5r=b \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
U nas
\(\displaystyle{ b=a \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Zatem
\(\displaystyle{ r=a \frac{ \sqrt{2} \sqrt{3} }{20}}\)
Chyba, że się gdzieś rąbnąłem...