bardzo proszę o rozwiązanie/pomoc w rozwiązaniu zadań:
1. przekątna trapezu równoramiennego ma długość 10 cm i tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze 40st. oblicz pole trapezu.
2. obw. trapezu równoramiennego jest równy 38cm, a ramię ma dł 5 cm. wysokość poprowadzona z wierzcholka kąta rozwartego dzieli dłuższą podstawę na odcinki, z których jeden jest o 10 cm krótszy od drugiego. oblicz:
a)dł podstawy trap.
b)pole trap.
dwa zadania na pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
dwa zadania na pole trapezu
Pole trapezu \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot d_1\cdot d_2\cdot \sin\alpha}\) gdzie \(\displaystyle{ d_1, d_2}\) to przekątne trapezu, a \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt między tymi przekątnymi, zatem
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot 10\cdot 10\cdot \sin100^\circ}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot 10\cdot 10\cdot \sin100^\circ}\)