Okrąg wpisany w kąt wypukły
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 104 razy
Okrąg wpisany w kąt wypukły
W kąt wypukły wpisano okrąg. Punkty styczności okręgu z ramionami kata dzielą okrąg na dwa łuki, z których jeden jest \(\displaystyle{ k}\) dłuższy od drugiego, \(\displaystyle{ k \in R}\). Oblicz miarę tego kata.
Ten mniejszy łuk to \(\displaystyle{ x}\) zaś reszta okręgu to \(\displaystyle{ kx}\) zaś obwód to \(\displaystyle{ x + xk}\) ?
i jak ułożyć równanie ?
pozdrawiam.
Ten mniejszy łuk to \(\displaystyle{ x}\) zaś reszta okręgu to \(\displaystyle{ kx}\) zaś obwód to \(\displaystyle{ x + xk}\) ?
i jak ułożyć równanie ?
pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2015, o 16:26 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Myląca nazwa tematu
Powód: Myląca nazwa tematu
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Okrąg wpisany w kąt wypukły
wskazówka: rozpatrz kąt między promieniami (które są styczne z ramionami kąta). W tym celu skorzystaj ze wzoru na długość łuku w okręgu:
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{360^{\circ} } 2 \pi r}\)
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{360^{\circ} } 2 \pi r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 104 razy
Okrąg wpisany w kąt wypukły
ale co mam podstawić za \(\displaystyle{ 2 \pi r}\) ? \(\displaystyle{ x+xk}\)
mi chodzi jakie mam niewiadome podstawić.
mi chodzi jakie mam niewiadome podstawić.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Okrąg wpisany w kąt wypukły
Jeden łuk ma miarę \(\displaystyle{ x}\) a drugi \(\displaystyle{ kx}\)
więc: \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{360^{\circ} } 2 \pi r =x}\)
oraz \(\displaystyle{ \frac{360^{\circ} -\alpha}{360^{\circ} } 2 \pi r =kx}\)
Teraz wystarczy drugie równanie podzielić przez \(\displaystyle{ k}\) obustronnie i porównać do siebie... wiele zmiennych się zredukuje.
więc: \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{360^{\circ} } 2 \pi r =x}\)
oraz \(\displaystyle{ \frac{360^{\circ} -\alpha}{360^{\circ} } 2 \pi r =kx}\)
Teraz wystarczy drugie równanie podzielić przez \(\displaystyle{ k}\) obustronnie i porównać do siebie... wiele zmiennych się zredukuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 104 razy
Okrąg wpisany w kąt wypukły
\(\displaystyle{ \frac{\frac{360^{\circ} -\alpha}{360^{\circ} } 2 \pi r }{k} =\frac{\alpha}{360^{\circ} } 2 \pi r}\)
Przenosze wszystko an lewo :
\(\displaystyle{ 1= \frac{360^{\circ} -\alpha}{k \frac{ \alpha }{360} }}\) ale co dalej ?
Przenosze wszystko an lewo :
\(\displaystyle{ 1= \frac{360^{\circ} -\alpha}{k \frac{ \alpha }{360} }}\) ale co dalej ?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Okrąg wpisany w kąt wypukły
Drugie równanie dziele obustronnie przez \(\displaystyle{ k}\), więc otrzymuje:
\(\displaystyle{ \frac{360^{\circ} -\alpha}{k360^{\circ} } 2 \pi r =x}\)
Teraz przyrónuje pierwsze równanie z drugim:
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{360^{\circ} } 2 \pi r=\frac{360^{\circ} -\alpha}{k360^{\circ} } 2 \pi r}\)
redukuje co się da:
\(\displaystyle{ \alpha=\frac{360^{\circ} -\alpha}{k }}\)
\(\displaystyle{ \frac{360^{\circ} -\alpha}{k360^{\circ} } 2 \pi r =x}\)
Teraz przyrónuje pierwsze równanie z drugim:
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{360^{\circ} } 2 \pi r=\frac{360^{\circ} -\alpha}{k360^{\circ} } 2 \pi r}\)
redukuje co się da:
\(\displaystyle{ \alpha=\frac{360^{\circ} -\alpha}{k }}\)