Pole czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
madmathman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 19 lut 2015, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice
Podziękował: 30 razy

Pole czworokąta

Post autor: madmathman »

Prowadzimy dwie proste równoległe \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) w odległości \(\displaystyle{ d}\) jedna od drugiej. Na jednej z nich zaznaczamy odcinek \(\displaystyle{ EF}\) (\(\displaystyle{ |EF|=2x}\)) taki aby zachodziło \(\displaystyle{ x<d}\). Wybieramy dowolny punkt z tego odcinka (za wyjątkiem jego końców) \(\displaystyle{ G}\) i prowadzimy odcinek do niego prostopadły \(\displaystyle{ GH}\) (\(\displaystyle{ |GH|=x}\)), tak aby leżał on między prostymi. Prowadzimy proste \(\displaystyle{ EH}\) i \(\displaystyle{ FH}\), które przecinają drugą prostą w punktach \(\displaystyle{ I}\) oraz \(\displaystyle{ J}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ P_{EFIJ}=d^2}\).
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Pole czworokąta

Post autor: bakala12 »

Oczywiście nasz czworokąt to trapez. Z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ \Delta EFH}\) i \(\displaystyle{ \Delta IJH}\) dostajemy \(\displaystyle{ IJ=2\left(d-x\right)}\). Ze wzoru na pole trapezu, teza.
madmathman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 19 lut 2015, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice
Podziękował: 30 razy

Pole czworokąta

Post autor: madmathman »

Dziękuję
ODPOWIEDZ