Wykazać, że ze wszystkich czworokątów, tylko trapez ma daną własność.
Czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) jest trapezem wtedy i tylko wtedy, gdy po podzieleniu go przekątnymi na cztery trójkąty dostajemy \(\displaystyle{ P_L=P_p}\), gdzie \(\displaystyle{ P_L}\) - pole lewego trójkąta natomiast \(\displaystyle{ P_P}\) - pole prawego trójkąta. (żeby rozwiać wątpliwości napiszę, że oprócz są jeszcze dolny i górny, które w trapezach są zawsze podobne)
wkw dla trapezów?
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 lut 2015, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 30 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
wkw dla trapezów?
Sformułujmy to znane zadanie jaśniej, mianowicie:
Czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) jest trapezem (\(\displaystyle{ AB \parallel CD}\)) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ P_{BCS}=P_{ADS}}\) gdzie \(\displaystyle{ S}\) jest punktem przecięcia przekątnych czworokąta.
Dowód:
\(\displaystyle{ \Rightarrow}\)
Z własności trapezu \(\displaystyle{ P_{ABC}=P_{ABD}}\). Odejmując obustronnie \(\displaystyle{ P_{ABS}}\) dostajemy tezę.
\(\displaystyle{ \Leftarrow}\)
Po dodaniu do naszej równości obustronnie pola trójkąta \(\displaystyle{ ABS}\) dostajemy \(\displaystyle{ P_{ABC}=P_{ABD}}\), a zatem punkty \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\) leżą po tej samej stronie prostej \(\displaystyle{ AB}\) w tej samej odległości od niej, co oznacza \(\displaystyle{ AB \parallel CD}\), co daje tezę.
Czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) jest trapezem (\(\displaystyle{ AB \parallel CD}\)) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ P_{BCS}=P_{ADS}}\) gdzie \(\displaystyle{ S}\) jest punktem przecięcia przekątnych czworokąta.
Dowód:
\(\displaystyle{ \Rightarrow}\)
Z własności trapezu \(\displaystyle{ P_{ABC}=P_{ABD}}\). Odejmując obustronnie \(\displaystyle{ P_{ABS}}\) dostajemy tezę.
\(\displaystyle{ \Leftarrow}\)
Po dodaniu do naszej równości obustronnie pola trójkąta \(\displaystyle{ ABS}\) dostajemy \(\displaystyle{ P_{ABC}=P_{ABD}}\), a zatem punkty \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\) leżą po tej samej stronie prostej \(\displaystyle{ AB}\) w tej samej odległości od niej, co oznacza \(\displaystyle{ AB \parallel CD}\), co daje tezę.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 lut 2015, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 30 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 lut 2015, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 30 razy
wkw dla trapezów?
Aż sam się sobie dziwię. Ja tą drugą implikację (czyli że jak równe pola to trapez) robiłem przez ad absurdum. Zakładałem, że dany trapezoid nie jest trapezem, czyli z dowolnego górnego wierzchołka mogę poprowadzić podstawę równoległą do dolnej podstawy. Następnie wychodziła sprzeczność przy porównywaniu pól trójkątów. A tu proszę taki naprawdę trywialny dowód wprost Jeszcze raz dzięki