pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
strefa61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

pole trapezu

Post autor: strefa61 »

Trapez wpisanyw okrag o \(\displaystyle{ r=\sqrt{10}}\), \(\displaystyle{ AB||CD}\) ,\(\displaystyle{ |BD|=6}\) oraz \(\displaystyle{ |AD|=4\sqrt{2}}\) i mamy obliczyć pole
przysuje trójkąt rownoramienny o ramieniu trapezu jako podstawie i dwóch ramionach czyli promieniach bo trzeci wierzchołek jest w środku. Licze z tw. cosinusów cosinus tego kąta:
\(\displaystyle{ (4\sqrt{2})^2=10+10-20\cos{2\alpha}}\) 2alfa bo kąt miedzy przekątną a podstawą jest równy jego połowie czyli alfa.
\(\displaystyle{ \cos{2\alpha}=2/5 \Rightarrow \cos{\alpha}=\frac{\sqrt{5}}{5}}\)
teraz z tw.cos licze podstawy bo kąty między przekątnymi a nimi są te same (alfa) oraz tworzą trójkąt z ramieniem trapezu:
\(\displaystyle{ (4\sqrt{2})^2=a^2+36-12a\frac{\sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ a^2-12\frac{\sqrt{5}}{5}a+4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=\frac{720-400}{25}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\frac{8\sqrt{5}}{5}}\)
no więc \(\displaystyle{ a_1=2\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ a_2=b=\frac{2\sqrt{5}}{5}}\)
i teraz jak próbuje policzyć wysokość to wychodzi dłuższa niż średnica:
\(\displaystyle{ h^2=c^2-(\frac{a-b}{2})^2}\),
\(\displaystyle{ c=4\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a-b}{2}=\frac{2\sqrt{5}-\frac{2\sqrt{5}}{5}}{2}=\frac{8}{10}\sqrt{5}}\)
i gdize tam jest błąd?? wychodzi
\(\displaystyle{ h=\sqrt{28,8}}\)-- 12 lut 2015, o 21:59 --aaa, pomylilem, to wcale nie wychodzi więcej niż srednica, wszystko w porządku
Ostatnio zmieniony 12 lut 2015, o 21:42 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Stereometria to geometria przestrzenna.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pole trapezu

Post autor: piasek101 »

W cosinusach (na początku) coś Ci nie wyszło (wg mnie).

[edit] Ale cosinusa alfa masz ok.
ODPOWIEDZ