Mam ogromny problem z tym zadaniem, kompletnie nie wiem skąd biorą się takie miary.
Dany jest \(\displaystyle{ 18}\)-kąt foremny \(\displaystyle{ A_1, \ A_2, \ \ldots, \ A_18}\). Jaka jest miara kąta:
a) \(\displaystyle{ A_1 A_9 A_{12}}\)
b) \(\displaystyle{ A_1 A_9 A_8}\)
c) \(\displaystyle{ A_1 A_4 A_8}\)?
Kąty wielokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 31 sty 2015, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Kąty wielokąta
Ostatnio zmieniony 14 lut 2015, o 15:06 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Kąty wielokąta
To nie jest pytanie typu abc tylko do każdego punktu trzeba dać odpowiedź.
Miarę kąta o jaki pytają najlepiej policzyć na podstawie twierdzenia o kącie środkowym i wpisanym opartym na jednym łuku.
Np w a) masz łuk pomiędzy wierzchołkami \(\displaystyle{ A_{1}}\) i \(\displaystyle{ A_{12}}\) Zakładając że wierzchołki są po kolei ponumerowane, to kąt środkowy oparty na tym łuku ma miarę \(\displaystyle{ \frac{18-12+1}{18}\cdot 360 = 140}\) stopni.
Czyli kąt o który pytają ma 70 stopni.
Ogólnie to jak widzisz nie ma znaczenia gdzie jest wierzchołek kąta (środkowy wierzchołek w każdym przykładzie). Tylko trzeba dobrze określić z której strony leży łuk - ma być naprzeciwko tego wierzchołka.
Miarę kąta o jaki pytają najlepiej policzyć na podstawie twierdzenia o kącie środkowym i wpisanym opartym na jednym łuku.
Np w a) masz łuk pomiędzy wierzchołkami \(\displaystyle{ A_{1}}\) i \(\displaystyle{ A_{12}}\) Zakładając że wierzchołki są po kolei ponumerowane, to kąt środkowy oparty na tym łuku ma miarę \(\displaystyle{ \frac{18-12+1}{18}\cdot 360 = 140}\) stopni.
Czyli kąt o który pytają ma 70 stopni.
Ogólnie to jak widzisz nie ma znaczenia gdzie jest wierzchołek kąta (środkowy wierzchołek w każdym przykładzie). Tylko trzeba dobrze określić z której strony leży łuk - ma być naprzeciwko tego wierzchołka.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2015, o 22:35 przez jarek4700, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 31 sty 2015, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Kąty wielokąta
Dziękuję za odpowiedź.
Znalazłam właśnie odpowiedzi i w podpunkcie a) i b) odpowiedź to \(\displaystyle{ 70}\) stopni, natomiast w c to \(\displaystyle{ 110}\).
Znalazłam właśnie odpowiedzi i w podpunkcie a) i b) odpowiedź to \(\displaystyle{ 70}\) stopni, natomiast w c to \(\displaystyle{ 110}\).
Ostatnio zmieniony 14 lut 2015, o 15:06 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .