Pole trapezu z rysunku i równania. Czy to możliwe?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Unbeliveable
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 sty 2015, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Pole trapezu z rysunku i równania. Czy to możliwe?

Post autor: Unbeliveable »

Witam! Oto zadanie:
Oblicz pole narysowanego trapezu wiedząc, że \(\displaystyle{ 24\cdot a\cdot b+12\cdot b^{2}=13}\)

Czy to możliwe do zrobienia na poziomie 2 gimnazjum? Jeśli nie proszę o trudniejsze rozwiązanie... I ile takowe istnieje...
Z góry dziękuję!
Unbeliveable
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole trapezu z rysunku i równania. Czy to możliwe?

Post autor: piasek101 »

Skąd masz to zadanie ?

Bo wg mnie nie ma jednoznacznego rozwiązania.
GCJA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 lis 2014, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Pole trapezu z rysunku i równania. Czy to możliwe?

Post autor: GCJA »

Spróbuj wzorami skróconego mnożenia.
Unbeliveable
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 sty 2015, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Pole trapezu z rysunku i równania. Czy to możliwe?

Post autor: Unbeliveable »

Uwaga był to błąd w druku podanego mi zadania. Na rysunku tam gdzie \(\displaystyle{ 2}\) powinno być \(\displaystyle{ 2b}\) a gdzie \(\displaystyle{ 3}\) - \(\displaystyle{ 3a}\)
Teraz rozwiązanie jest jasne i banalnie proste
Ostatnio zmieniony 14 lut 2015, o 15:04 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Pole trapezu z rysunku i równania. Czy to możliwe?

Post autor: Dilectus »

Unbeliveable pisze:Uwaga był to błąd w druku podanego mi zadania. Na rysunku tam gdzie 2 powinno być 2b a gdzie 3 3a.
A ja z godzinę głowiłem się nad tym zadaniem, zanim doszedłem do wniosku, o którym mówił piasek101

ODPOWIEDZ