Przekątne czworokąta wpisanego w okrąg przecinają się pod kątem \(\displaystyle{ 45}\). Punkt przecięcia
dzieli jedną z nich na odcinki o długościach 8 i 6 , a drugą – na odcinki, których długości pozostają w stosunku\(\displaystyle{ 2:3}\). Oblicz boki i pole czworokąta.
Obliczyłam pole czworokąta: \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(8+6)(5 \cdot 2 \sqrt{2})}\)
i teraz nie wiem jak obliczyć boki czworokąta?????
Oblicz boki i pole czworokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 13:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Oblicz boki i pole czworokąta
Ostatnio zmieniony 14 lut 2015, o 14:53 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.