Planimteria-trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 cze 2007, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
Planimteria-trapez
Rozwiązuje te zadanie cały dzień i wychodzi mi zły wynik prosze o pomoc oto treść zadania:Punkt styczności okręgu o promieniu r wpisanego w trapez równoramienny dzieli ramię trapezu w stosunku 1:2. Oblicz promien okregu opisanego na tym trapezie. Za pomoc w rozwiązaniu zadania z góry dziekuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Planimteria-trapez
x - długość ramienia od wierzchołka podstawy górnej do punktu styczności,
2x - reszta tego ramienia,
Połącz środek okręgu wpisanego z punktami styczności w np. prawej połowie trapezu oraz z wierzchołkami trapezu. Otrzymasz dwie pary przystających trójkątów. Z przystawania wynika bezpośrednio, że podstawa górna ma długość 2x, zaś podstawa dolna 4x.
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (2r)^2+x^2=(3x)^2 x=\frac{\sqrt2}{2}r}\)
By obliczyć długość promienia okręgu opisanego na tym trapezie, narysuj ten promień łącząc środek z wierzchołkami trapezu. Otrzymasz dwa trójkąty równoramienne, których jedną z wysokości np. tego dolnego jest h, zaś górnego - 2r-h.
Stosując dwukrotnie tw. Pitagorasa otrzymasz układ równań:
\(\displaystyle{ h^2+(2x)^2=R^2 \\ (2r-h)^2+x^2=R^2}\)
Wstaw do niego za x policzoną wcześniej wartość i oblicz najpierw h.
Wychodzi
\(\displaystyle{ h=\frac{5}{8}r}\)
Nastepnie
\(\displaystyle{ R=\frac{3\sqrt{17}}{8}}\)
2x - reszta tego ramienia,
Połącz środek okręgu wpisanego z punktami styczności w np. prawej połowie trapezu oraz z wierzchołkami trapezu. Otrzymasz dwie pary przystających trójkątów. Z przystawania wynika bezpośrednio, że podstawa górna ma długość 2x, zaś podstawa dolna 4x.
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (2r)^2+x^2=(3x)^2 x=\frac{\sqrt2}{2}r}\)
By obliczyć długość promienia okręgu opisanego na tym trapezie, narysuj ten promień łącząc środek z wierzchołkami trapezu. Otrzymasz dwa trójkąty równoramienne, których jedną z wysokości np. tego dolnego jest h, zaś górnego - 2r-h.
Stosując dwukrotnie tw. Pitagorasa otrzymasz układ równań:
\(\displaystyle{ h^2+(2x)^2=R^2 \\ (2r-h)^2+x^2=R^2}\)
Wstaw do niego za x policzoną wcześniej wartość i oblicz najpierw h.
Wychodzi
\(\displaystyle{ h=\frac{5}{8}r}\)
Nastepnie
\(\displaystyle{ R=\frac{3\sqrt{17}}{8}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 cze 2007, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków