kwadrat \(\displaystyle{ ABCD}\) podzielono na 9 kwadratów o długościach\(\displaystyle{ j}\) i ponumerowano kolumny od lewej \(\displaystyle{ 1,2,3}\) oraz wiersze od góry \(\displaystyle{ a, b, c}\). Napisano koło o środku w \(\displaystyle{ A}\) i długości promienia \(\displaystyle{ 3j}\). Pole kwadratu ograniczone przez okrąg jest zacieniowany.
W jakiej części kwadraty \(\displaystyle{ 1a, 2a, 3a, 3b, 3c}\) są zacieniowane?
część zakreślonych kwadratów
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 7 gru 2014, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
część zakreślonych kwadratów
Zakładam, że wierzchołek \(\displaystyle{ A}\) jest w lewym dolnym rogu. Wtedy pole kwadratu 1a jest dane przez:
\(\displaystyle{ \int_0^1 \sqrt{9-x^2} \, \textrm{d}x - 2 = 9/2 \arcsin(1/3) + \sqrt{2} - 2}\)
\(\displaystyle{ \int_0^1 \sqrt{9-x^2} \, \textrm{d}x - 2 = 9/2 \arcsin(1/3) + \sqrt{2} - 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 7 gru 2014, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
część zakreślonych kwadratów
A z jakich wzorów, twierdzeń zostało to wyprowadzone? czym jest te x?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2015, o 16:15 przez krupowies2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
część zakreślonych kwadratów
Medea 2, nie rąbnęłaś się? Nie powinno być czasem
\(\displaystyle{ 3-\int_0^1 \sqrt{9-x^2} \, \textrm{d}x}\) ?
\(\displaystyle{ 3-\int_0^1 \sqrt{9-x^2} \, \textrm{d}x}\) ?
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
część zakreślonych kwadratów
Funkcja \(\displaystyle{ x \mapsto 9-x^2}\) opisuje górną połowę koła o promieniu \(\displaystyle{ 3}\) i środku w zerze. Co do całki: cóż, jest elementarna. W wersji nieoznaczonej:
\(\displaystyle{ \int \sqrt{1-x^2}\,\textrm{d} x = (x \sqrt{1-x^2} + \arcsin x)/2.}\)
\(\displaystyle{ \int \sqrt{1-x^2}\,\textrm{d} x = (x \sqrt{1-x^2} + \arcsin x)/2.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 7 gru 2014, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 7 gru 2014, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy