pole prostokata

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

pole prostokata

Post autor: setch »

W prostokącie kąt między przekątnymi ma \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\), a przekątna ma długość 8. Znjadź pole tego prostokąta.

Ze wzoru na pole dowolnego czworokąta licze
\(\displaystyle{ P=\frac{d_1+d_2}{2}\sin \Delta=\frac{8+8}{2}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}=8 \frac{\sqrt{3}}{2}=4\sqrt{3}}\)
W odpoweidziach jest \(\displaystyle{ 16\sqrt{3}}\). Czy ja robie błąd czy odpowiedź jest niepoprawna?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

pole prostokata

Post autor: ariadna »

A nie iloczyn przekątnych przypadkiem?
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

pole prostokata

Post autor: setch »

Przypadkiem tak [=
ODPOWIEDZ