zadanie z trapezem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dibekksm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 cze 2007, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pisz

zadanie z trapezem

Post autor: dibekksm »

w równoramiennym trapezie ABCD dane są |AB|=26cm, |BC|=|CD|=13cm, |CD|=20 cm.
punkt E jest środkiem wysokości opuszczonej z wierzchołka C.
a) oblicz pole tego trapezu,
b) sprawdz czy trójkąty BCE i BAC są podobne,
c) wyznacz dł.odcinka EK, wiedząc że K jest punktem przecięcia wysokości CE i przekątnej DB.
prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania. bede bardzo wdzieczny za szybka pomoc. Pozdrawiam dibekksm
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

zadanie z trapezem

Post autor: Lady Tilly »

dibekksm pisze:w równoramiennym trapezie ABCD dane są |AB|=26cm, |BC|=|CD|=13cm, |CD|=20 cm.
to ile w końcu równa się CD?
wydaje mi się że|BC|=|AD|=13
niech h oznacza wysokość, wtedy
\(\displaystyle{ (\frac{36-20}{2})^{2}+h^{2}=13^{2}}\)
ODPOWIEDZ