Znajdź długość odcinka oznaczonego na rysunku literą x.
dlugosc odcinka II
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
dlugosc odcinka II
niech z oznacza ramie nieprostopadłe do padstaw zaś y to dłuższa podstawa
\(\displaystyle{ (y-3)^{2}+16=z^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4+z=3+y}\)
odcinek łączący środek okręgu i punkt styczności z ramieniem jest prostopadły do ramienia z.
obliczasz kąt ostry w trapezie i łączysz odcinkiem punkt zetknięcia okręgu z tym ramieniem z i dłuższą podstawą. Odcinek ten "odcina" na dłuższej podstawie "mały" odcinek. Potem x wyliczysz z cosinusa.
\(\displaystyle{ (y-3)^{2}+16=z^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4+z=3+y}\)
odcinek łączący środek okręgu i punkt styczności z ramieniem jest prostopadły do ramienia z.
obliczasz kąt ostry w trapezie i łączysz odcinkiem punkt zetknięcia okręgu z tym ramieniem z i dłuższą podstawą. Odcinek ten "odcina" na dłuższej podstawie "mały" odcinek. Potem x wyliczysz z cosinusa.