Jaka jest długość odcinka oznaczonego na rysunku literą x?
dlugosc odcinka
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
dlugosc odcinka
Z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 1^2+8^2=(1+x)^2 \\ (x+1)^2=65}\)
x jest liczbą dodatnią, więc obie strony możemy spierwiastkować:
\(\displaystyle{ x+1=\sqrt{65} \\ x=\sqrt{65}-1}\)
\(\displaystyle{ 1^2+8^2=(1+x)^2 \\ (x+1)^2=65}\)
x jest liczbą dodatnią, więc obie strony możemy spierwiastkować:
\(\displaystyle{ x+1=\sqrt{65} \\ x=\sqrt{65}-1}\)