1. Ile stopni ma kąt środkwy?
2. Czy kąty A i B są równe?
kat srodkowy
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
kat srodkowy
Po pierwsze: "Jeżeli kąt wpisany i środkowy, oparte są na tym samym łuku, to miara kąta wpisanego jest dwa razy mniejsza od miary kąta środkowego."
1. Kąt \(\displaystyle{ 130^{o}}\) jest kątem wpisanym opartym na dłuższym łuku łączącym punkty przyjmijmy A i B. Kąt środkowy jest oparty na krótszym łuku AB. Jeśli nasz szukany kąt, przyjmijmy \(\displaystyle{ \alpha}\) byłby nie kątem środkowym, ale kątem wpisanym, to suma łuków, na których byłyby wpisane te 2 kąty byłaby równa obwodowi koła. \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\alpha + 130^{o}=180^{o} \ \ \ \ =100^{o}}\)
1. Kąt \(\displaystyle{ 130^{o}}\) jest kątem wpisanym opartym na dłuższym łuku łączącym punkty przyjmijmy A i B. Kąt środkowy jest oparty na krótszym łuku AB. Jeśli nasz szukany kąt, przyjmijmy \(\displaystyle{ \alpha}\) byłby nie kątem środkowym, ale kątem wpisanym, to suma łuków, na których byłyby wpisane te 2 kąty byłaby równa obwodowi koła. \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\alpha + 130^{o}=180^{o} \ \ \ \ =100^{o}}\)
Ostatnio zmieniony 7 cze 2007, o 15:25 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy