Położenie okręgów względem siebie
Położenie okręgów względem siebie
Dane są dwa okręgi. Jedne z nich ma środek w punkcie \(\displaystyle{ A(4,-3)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 6}\), a drugi ma środek w punkcie \(\displaystyle{ B(-2,-3)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 3}\). Jak są położone te okręgi względem siebie?
Ostatnio zmieniony 14 lut 2015, o 14:51 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Położenie okręgów względem siebie
A jak jest odległość między srodkami tych okręgów?
\(\displaystyle{ \left| AB\right| >r _{1} +r _{2}}\) okregi rozłączne zewqnętrznie
\(\displaystyle{ \left| AB\right| = r _{1} +r _{2}}\) okregi styczne zewqnętrznie
\(\displaystyle{ \left| r _{1} -r _{2}\right| <\left| AB\right| <r _{1} +r _{2}}\) okregi przecinają się
\(\displaystyle{ \left| r _{1} -r _{2}\right| =\left| AB\right|}\) okregi styczne wewqnętrznie
\(\displaystyle{ \left| r _{1} -r _{2}\right| <\left| AB\right|}\) okregi rozłączne wewqnętrznie
Jeżeli \(\displaystyle{ r _{1}=r _{2} \wedge \left| AB\right|=0}\) to okręgi sie pokrywają
\(\displaystyle{ \left| AB\right| >r _{1} +r _{2}}\) okregi rozłączne zewqnętrznie
\(\displaystyle{ \left| AB\right| = r _{1} +r _{2}}\) okregi styczne zewqnętrznie
\(\displaystyle{ \left| r _{1} -r _{2}\right| <\left| AB\right| <r _{1} +r _{2}}\) okregi przecinają się
\(\displaystyle{ \left| r _{1} -r _{2}\right| =\left| AB\right|}\) okregi styczne wewqnętrznie
\(\displaystyle{ \left| r _{1} -r _{2}\right| <\left| AB\right|}\) okregi rozłączne wewqnętrznie
Jeżeli \(\displaystyle{ r _{1}=r _{2} \wedge \left| AB\right|=0}\) to okręgi sie pokrywają
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, o 20:50 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Położenie okręgów względem siebie
1. sposób: narysuj i oceń.
2. sposób: sprawdź czy odległość środków od siebie jest mniejsza/ równa/ większa od sumy promieni.
2. sposób: sprawdź czy odległość środków od siebie jest mniejsza/ równa/ większa od sumy promieni.