Czworokąt ABCD wpisany w okrąg
Czworokąt ABCD wpisany w okrąg
Czworokąt ABCD wpisany w okrąg ma boki długości AB=24, CD=7, BC=20, DA=14, średnica wynosi 25. Znajdź długość odcinka BD . Proszę o rozwiązanie przy standardowych oznaczeniach
Czworokąt ABCD wpisany w okrąg
ale z Twierdzenia cosinusow nie wychodzi nic sensownego. czy moze mi ktos pomoc?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Czworokąt ABCD wpisany w okrąg
Mam wrażenie że masz złe dane w zadaniu.
Robiąc moją metodą:
Niech \(\displaystyle{ |BD|=x, \angle BAD= \alpha, \angle BCD = 180^{\circ}- \alpha}\)
Z twierdzenia sinusów mamy
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sin \alpha}=25 \\ \frac{x}{\sin(180^{\circ}- \alpha)}= \frac{x}{\sin \alpha}= 25}\)
Teraz choćbyśmy wyznaczyli sobie z tego \(\displaystyle{ x}\) lub \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) i wstawili przekształcając do twierdzenia cosinusów, to otrzymamy inne wyniki biorąc pod uwagę trójkąt \(\displaystyle{ ABD}\), a inne biorąc pod uwagę trójkąt \(\displaystyle{ BCD}\).
Pozdrawiam!
Robiąc moją metodą:
Niech \(\displaystyle{ |BD|=x, \angle BAD= \alpha, \angle BCD = 180^{\circ}- \alpha}\)
Z twierdzenia sinusów mamy
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sin \alpha}=25 \\ \frac{x}{\sin(180^{\circ}- \alpha)}= \frac{x}{\sin \alpha}= 25}\)
Teraz choćbyśmy wyznaczyli sobie z tego \(\displaystyle{ x}\) lub \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) i wstawili przekształcając do twierdzenia cosinusów, to otrzymamy inne wyniki biorąc pod uwagę trójkąt \(\displaystyle{ ABD}\), a inne biorąc pod uwagę trójkąt \(\displaystyle{ BCD}\).
Pozdrawiam!
Czworokąt ABCD wpisany w okrąg
czyli w takim razie tego zadania nie da sie rozwiązać? dlaczego w drugim przypadku gdy mamy trojkat BCD bierzemy ze R=25, przeciez tam nie ma promienia okregu opisanego na tym trojkacie
Ostatnio zmieniony 17 sty 2015, o 21:25 przez illynay12, łącznie zmieniany 1 raz.
Czworokąt ABCD wpisany w okrąg
dlaczego w drugim przypadku gdy mamy trojkat BCD bierzemy ze R=25, przeciez tam nie ma promienia okregu opisanego na tym trojkacie?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Czworokąt ABCD wpisany w okrąg
Okrąg jest opisany na czworokącie \(\displaystyle{ ABCD}\) będzie równocześnie okręgiem opisanym na każdym z trójkątów: \(\displaystyle{ ABC, BCD, CDA, DAB}\).
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!