Witam serdecznie i proszę o pomoc!
Szukałem rozwiązania mojego problemu zarówno w internecie jak i u Was na forum, jednakże nic nie znalazłem, dlatego zakładam temat, otóż:
Robię projekt przepustu kołowego i muszę obliczyć jego napełnienie. Przepust kołowy ma średnicę 0,6m, przepływająca woda zajmuje pole przekroju 0,16m^{2} . Potrzebuję obliczyć napełnienie, czyli wysokość do której sięga woda. Próbowałem przyrównywać pola, różnych wzorów na długość łuku i pole łuku koła jednak nic z tego nie wyszło. Wydaje się, że jest to do obliczenia, prawda? Macie jakieś pomysły?
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Pole części koła
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 sty 2015, o 13:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 sty 2015, o 13:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Pole części koła
Wyjdź z pola odcinka koła i ze średnicy rury, to znajdziesz i długość cięciwy, i kąt.
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Pole części koła
trzeba rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ \alpha -\sin\left( \alpha \right)=3 \frac{5}{9}}\)
Próbowałem to policzyć w Sage'u ale nie policzył...
Jak będziesz miał kąt to zastosuj twierdzenie sinusów.
Potem podstaw do wzoru...
\(\displaystyle{ \alpha -\sin\left( \alpha \right)=3 \frac{5}{9}}\)
Próbowałem to policzyć w Sage'u ale nie policzył...
Jak będziesz miał kąt to zastosuj twierdzenie sinusów.
Potem podstaw do wzoru...
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 sty 2015, o 13:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy