równoległobok i romb

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

równoległobok i romb

Post autor: setch »

Równoległobok ABCD ma boki długości \(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{3} \quad |AD|=4]}\) oraz \(\displaystyle{ |\angle BAD|=30^{\circ}}\). Czworokąt BEDF jest rombem, Znjadź długość jego boku.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

równoległobok i romb

Post autor: ariadna »

Bok rombu-x.
Z tw. cosinusów:

\(\displaystyle{ x^{2}=(\sqrt{3})^{2}+(4-x)^{2}-2\sqrt{3}(4-x)cos30^{\circ}}\)
ODPOWIEDZ