Okrąg wpisany w trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 4 lis 2006, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Okrąg wpisany w trapez
W trapez równoramienny wpisany jest okrąg. Oblicz promień okręgu wiedząc że iloczyn podstaw trapezu a*b wynosi 36.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Okrąg wpisany w trapez
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=4c^{2}-72}\)
\(\displaystyle{ (\frac{a-b}{2})^{2}+(2r)^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4r^{2}=144}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)
\(\displaystyle{ (\frac{a-b}{2})^{2}+(2r)^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4r^{2}=144}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)