Słuchajcie drodzy matematycy:) Potrzebna jest mi pomoc inaczej będe miała straszne problemy z matematyki
Mógłby ktoś zrobić to zadanie :
Na okręgu o promieniu r opisano trapez równoramienny. Punkt styczności dzieli ramię trapezu w stosunku 1:2. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trapezie
wskazówka: oznacz |CE|=x, |EB|= 2x. Wyraź |KB| i |AK| w zależności od x. Następnie oblicz x (z trójkąta AKC). Zauważ że długość promienia okregu opisanego na trapezie jest też długością promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC.... informacja K jest to punkt na podstawie (jeden z końców wysokości)
Okrąg wpisany w trapez
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Okrąg wpisany w trapez
Wyglądałoby to pewnie tak:
\(\displaystyle{ 6x=2|DC|+2|KB|}\)
\(\displaystyle{ 4r^{2}+|KB|^{2}=9x^{2}}\)
\(\displaystyle{ |KB|=\sqrt{9x^{2}-4x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 6x=2|DC|+2\sqrt{9x^{2}-4x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 6x=2|DC|+2|KB|}\)
\(\displaystyle{ 4r^{2}+|KB|^{2}=9x^{2}}\)
\(\displaystyle{ |KB|=\sqrt{9x^{2}-4x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 6x=2|DC|+2\sqrt{9x^{2}-4x^{2}}}\)