Wyznaczanie długości odcinka dwusiecznej
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 23 razy
Wyznaczanie długości odcinka dwusiecznej
Witam, jako, że planimetria to moja pięta Achillesa, proszę o jakieś nakierowanie jak w ogóle zabrać się za to zadanie.
Mam dane ramiona trójkąta \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 7}\), kąt między nimi \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\) i mam wyznaczyć długość odcinka dusiecznej kąta rozwartego zawartego w trójkącie.
Mam dane ramiona trójkąta \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 7}\), kąt między nimi \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\) i mam wyznaczyć długość odcinka dusiecznej kąta rozwartego zawartego w trójkącie.
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 23 razy
Wyznaczanie długości odcinka dwusiecznej
Przy założeniu, że \(\displaystyle{ a=3}\) i \(\displaystyle{ b=7}\), a kąt między nimi \(\displaystyle{ \alpha=120^{\circ}}\)
wychodzi \(\displaystyle{ c= \sqrt{79}}\) czy robię gdzieś błąd?
wychodzi \(\displaystyle{ c= \sqrt{79}}\) czy robię gdzieś błąd?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Wyznaczanie długości odcinka dwusiecznej
Wszystko jest w porządku. Teraz twierdzenie o dwusiecznej i oblicz długości odcinków na jakie dwusieczna podzieliła bok \(\displaystyle{ c}\). Zrób dobry rysunek. Potem ponownie tw. cosinusów do wyznaczenia cosinusa jednego z kątów największego trójkąta, i znó tw cosinusów by obliczyć długosć szukanego odcinka.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 23 razy
Wyznaczanie długości odcinka dwusiecznej
A to nie będzie dwusieczna która biegnie od kąta między ramionami czyli ta która dzieli kąt \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 23 razy
Wyznaczanie długości odcinka dwusiecznej
Wyszła mi funkcja kwadratowa dla odcinka tej dwusiecznej i wyszły dwa wyniki
\(\displaystyle{ \left| CD\right| = 0,9}\) i \(\displaystyle{ \left| CD\right|=2,1}\)
\(\displaystyle{ \left| CD\right| = 0,9}\) i \(\displaystyle{ \left| CD\right|=2,1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 23 razy
Wyznaczanie długości odcinka dwusiecznej
Wyliczyłem dwa odcinki podstawy \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\) jak mówiłeś, tradycyjnie oznaczyłem jakiś trójkąt.
\(\displaystyle{ \left| AD\right| = \frac{3 \sqrt{79} }{10}}\) i \(\displaystyle{ \left| DB\right|= \frac{7 \sqrt{79} }{10}}\) później twierdzenie cosinusów \(\displaystyle{ \left| AD\right|}\) oznaczyłem jako \(\displaystyle{ x}\), dwusieczną \(\displaystyle{ \left| CD\right|}\) jako y i równanie:
\(\displaystyle{ x^{2} =3 ^{2} +y ^{2} -2 \cdot 3 \cdot y \cdot \cos 60^{\circ}}\) wyszła ładna \(\displaystyle{ \Delta=1,44}\)
i te dwa rozwiązania.
\(\displaystyle{ \left| AD\right| = \frac{3 \sqrt{79} }{10}}\) i \(\displaystyle{ \left| DB\right|= \frac{7 \sqrt{79} }{10}}\) później twierdzenie cosinusów \(\displaystyle{ \left| AD\right|}\) oznaczyłem jako \(\displaystyle{ x}\), dwusieczną \(\displaystyle{ \left| CD\right|}\) jako y i równanie:
\(\displaystyle{ x^{2} =3 ^{2} +y ^{2} -2 \cdot 3 \cdot y \cdot \cos 60^{\circ}}\) wyszła ładna \(\displaystyle{ \Delta=1,44}\)
i te dwa rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2014, o 01:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Wyznaczanie długości odcinka dwusiecznej
Sprawdziłem wyniki, są w porządku. Więc teraz trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: Które rozwiązanie odrzucamy i dlaczego?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Wyznaczanie długości odcinka dwusiecznej
No tak jak liczę, to z nierówności trójkąta tutaj nie pójdzie.
Trzeba pamiętać, że wysokość wypuszczona z wierzchołka kąta o mierze \(\displaystyle{ 120^\circ}\) będzie najkrótszym odcinkiem łączącym wierzchołek z podstawą.
Pozdrawiam!
Trzeba pamiętać, że wysokość wypuszczona z wierzchołka kąta o mierze \(\displaystyle{ 120^\circ}\) będzie najkrótszym odcinkiem łączącym wierzchołek z podstawą.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 23 razy
Wyznaczanie długości odcinka dwusiecznej
Jeszcze wydaje mi się, że z pól trójkątów można to obliczyć na które dwusieczna podzieliła ten trójkąt.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Wyznaczanie długości odcinka dwusiecznej
Gdybyś robił tak jak proponowałem na początku, czyli obliczył jeszcze jeden cosinus kąta trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) i wykorzystując go w twierdzeniu cosinusów jako cosinus kąta leżącego naprzeciwko długości szukanego odcinka, nie byłoby tej kwestii. Ale tak też można.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 23 razy
Wyznaczanie długości odcinka dwusiecznej
Ale co z tym rozwiązaniem co mi wyszło na początku?
Które odrzucić i dlaczego?
Które odrzucić i dlaczego?