Zad 1.
Kat wpisany w koło ma miare 45 stopni i jest oparty na łuku długości 3pi cm.oblicz pole wycinka kola wyznaczonego przez ten sam łuk.
zad 2.
w wycinek koła o promieniu 6 cm wpisano okrąg o promieniu 2 cm.oblicz pole wycinka koła.
Zadania z kołem
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 cze 2007, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płońsk
Zadania z kołem
P=\(\displaystyle{ \frac{45}{360}}\) * Πr^{2}
Dł=\(\displaystyle{ \frac{45}{360}}\) *2Πr
3Π=\(\displaystyle{ \frac{45}{360}}\) *2Πr
r=12
P=\(\displaystyle{ \frac{45}{360}}\) * 144Π
Dł=\(\displaystyle{ \frac{45}{360}}\) *2Πr
3Π=\(\displaystyle{ \frac{45}{360}}\) *2Πr
r=12
P=\(\displaystyle{ \frac{45}{360}}\) * 144Π