Witam, czy moglby ktos rozwiazac ponizsze zadanie oraz wytlumaczyc co zrobil.
W trojkacie dane sa a sin α oraz cos β, wyznacz b.
Dziekuje
Twierdzenie sin cos -zadanie
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Twierdzenie sin cos -zadanie
\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin\alpha}=\frac{b}{\sin\beta}}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{a\sin\beta}{\sin\alpha}}\)
zakładając, że kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) leży naprzeciw boku a, kąt \(\displaystyle{ \beta}\) naprzeciw boku b.
\(\displaystyle{ b=\frac{a\sin\beta}{\sin\alpha}}\)
zakładając, że kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) leży naprzeciw boku a, kąt \(\displaystyle{ \beta}\) naprzeciw boku b.
Twierdzenie sin cos -zadanie
żadnych dodatkowych informacji, oraz tam nie ma sin B tylko cos B, moge podac tylko ze jak oznaczalismy trojkat to przy punkcie A byl kat alfa, a na przeciwko prosta a
Twierdzenie sin cos -zadanie
Sorka ale jedynka wyglada tak \(\displaystyle{ \sin^{2} +\cos^{2} = 1}\)
czy wynik bedzie taki
\(\displaystyle{ \cos = \sqrt{1-\sin^{2}\alpha}}\)
czy wynik bedzie taki
\(\displaystyle{ \cos = \sqrt{1-\sin^{2}\alpha}}\)
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Twierdzenie sin cos -zadanie
no więc......
\(\displaystyle{ b=\frac{a\sqrt{1-\cos^{2}\beta}}{\sin\alpha}}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{a\sqrt{1-\cos^{2}\beta}}{\sin\alpha}}\)