a brzmi ono tak pole wycinka kolowego ma 210 cm kwadratowych a łuk tego wycinka 14 pi cm.oblicz promien kola z ktorego pochodzi wycinek
Temat poprawiłam i przeniosłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Pole wycinka
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 cze 2007, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płońsk
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Pole wycinka
Mamy koło o promieniu r.
Wycinek ma kąt alpha.
I mamy:
\(\displaystyle{ 210=\pi{r^{2}}\cdot{\frac{\alpha}{360^{\circ}}}}\)
oraz:
\(\displaystyle{ 14\pi=2\pi{r}\frac{\alpha}{360^{\circ}}}\)
I z tego szybko mamy r.
Wycinek ma kąt alpha.
I mamy:
\(\displaystyle{ 210=\pi{r^{2}}\cdot{\frac{\alpha}{360^{\circ}}}}\)
oraz:
\(\displaystyle{ 14\pi=2\pi{r}\frac{\alpha}{360^{\circ}}}\)
I z tego szybko mamy r.