9.36
Trapez rownoramienny, w ktorym suma dlugosci podstaw wynosi d, ma pole P. Oblicz dlugosc przekatnej tego trapezu.
9.71
Na szesciokacie foremnym opisano okrag i w ten szesciokat wpisano okrag. Pole powstalego pierscienia wynosi 2 pi. Oblicz pole powierzchni szesciokata.
Pola figur III
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 19 mar 2007, o 20:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z neta
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Pola figur III
D - szukana przekątna
\(\displaystyle{ a+b=d \\ P=\frac{dh}{2} h=\frac{2P}{d} \\ \\ D^2=h^2+(b-\frac{b-a}{2})^2 \\ D^2=(\frac{2P}{d})^2+(\frac{a+b}{2})^2 \\ D=\sqrt{\frac{4P^2}{d^2}+\frac{d^2}{4}}}\)
[ Dodano: 2 Czerwica 2007, 17:06 ]
R - promień koła opisanego,
\(\displaystyle{ \pi R^2-\pi(\frac{R\sqrt3}{2})^2=2\pi \\ R^2-\frac{3}{4}R^2=2 \\ \frac{1}{4}R^2=2 \\ R^2=8 \\ \\ P=6\cdot \frac{R^2\sqrt3}{4}=12\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ a+b=d \\ P=\frac{dh}{2} h=\frac{2P}{d} \\ \\ D^2=h^2+(b-\frac{b-a}{2})^2 \\ D^2=(\frac{2P}{d})^2+(\frac{a+b}{2})^2 \\ D=\sqrt{\frac{4P^2}{d^2}+\frac{d^2}{4}}}\)
[ Dodano: 2 Czerwica 2007, 17:06 ]
R - promień koła opisanego,
\(\displaystyle{ \pi R^2-\pi(\frac{R\sqrt3}{2})^2=2\pi \\ R^2-\frac{3}{4}R^2=2 \\ \frac{1}{4}R^2=2 \\ R^2=8 \\ \\ P=6\cdot \frac{R^2\sqrt3}{4}=12\sqrt3}\)