zad 1.
W równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) dane są: długość boku \(\displaystyle{ AB=5\sqrt{3}}\), długość przekątnej \(\displaystyle{ AC= 12}\) oraz kąt między bokiem \(\displaystyle{ AB}\) a przekątną \(\displaystyle{ AC}\). \(\displaystyle{ \angle CAB=30^{\circ}}\). Oblicz miary kątów równoległoboku.
zad 2.
Wyznacz równanie prostej równoległej do podanych prostych oraz równo odległej od każdej z nich
\(\displaystyle{ 2x-y-3=0 , \ 2x-y+7=0}\)
zad3. Oblicz długość boków trójkąta prostokątnego o obwodzie \(\displaystyle{ 60}\), w którym wysokość poprowadzono na przeciwprostokątną ma długość \(\displaystyle{ 12}\)
z góry dziękuje
W równoległoboku ABCD
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 gru 2014, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
W równoległoboku ABCD
Ostatnio zmieniony 10 gru 2014, o 18:29 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
W równoległoboku ABCD
1. Oblicz dł \(\displaystyle{ BC}\) z tw. cosinusów. Potem z tr. sinusów kąty tr \(\displaystyle{ ABC}\).
3. \(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^2-2ab=c^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{ab}{2} = \frac{hc}{2}}\)
\(\displaystyle{ a+b=60-c}\)
Rozwiąż trzy ostatnie jako układ równań.
2.
Wykorzystaj wzór na odległość prostych równoległych.
Albo
Wyznacz prostą prostopadła do danych, znajdź jej punkty wspólne z danymi prostymi, znajdź współrzędne środka odcinka l dalej równanie szukanej prostej.
3. \(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^2-2ab=c^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{ab}{2} = \frac{hc}{2}}\)
\(\displaystyle{ a+b=60-c}\)
Rozwiąż trzy ostatnie jako układ równań.
2.
Wykorzystaj wzór na odległość prostych równoległych.
Albo
Wyznacz prostą prostopadła do danych, znajdź jej punkty wspólne z danymi prostymi, znajdź współrzędne środka odcinka l dalej równanie szukanej prostej.