9.31
Oblicz pole trapezu, ktorego podstawy maja dlugosc 44 i 16, a ramiona zas 17 i 25/
9.49
Oblicz pole rombu, w ktorym obwod wynosi 4p, a suma dlugosci przekatnych 2q (q>p)
Pola figur
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 19 mar 2007, o 20:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z neta
- Podziękował: 18 razy
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Pola figur
9,31
Zrzutuj krótszą podstawę na dłuższą, powstaną po bokach dwa odciniki, x i y, przy czym x+y=28, czyli y=28-x.
I teraz tw. Pitagorasa dla dwóch trójkątów:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+h^{2}=17^{2}\\(28-x)^{2}+h^{2}=25^{2}\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x=8}\)
\(\displaystyle{ y=20}\)
\(\displaystyle{ h=15}\)
Pole trapezu:
\(\displaystyle{ P=\frac{(a+b)h}{2}=\frac{15(44+16)}{2}=450}\)
Zrzutuj krótszą podstawę na dłuższą, powstaną po bokach dwa odciniki, x i y, przy czym x+y=28, czyli y=28-x.
I teraz tw. Pitagorasa dla dwóch trójkątów:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+h^{2}=17^{2}\\(28-x)^{2}+h^{2}=25^{2}\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x=8}\)
\(\displaystyle{ y=20}\)
\(\displaystyle{ h=15}\)
Pole trapezu:
\(\displaystyle{ P=\frac{(a+b)h}{2}=\frac{15(44+16)}{2}=450}\)