trapez i obwod

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

trapez i obwod

Post autor: setch »

Na okregu opisano trapez rownoramienny o obwodzie p. Jaka jest odleglosc miedzy srodkami jego ramion?
Ostatnio zmieniony 1 cze 2007, o 09:09 przez setch, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

trapez i obwod

Post autor: Lady Tilly »

setch pisze:Na okregu opisano trapez rownoramienny o obwodzie p. Jaka jest odleglosc miedzy jego srodkami?
można obliczyć odległość między środkami jego... ramion - oznaczmu ją jako d
a i b to dłuższe podstawy c to ramiona
\(\displaystyle{ a+b=2c}\)
\(\displaystyle{ a+b+2c=p}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{a+b}{2}}\)
\(\displaystyle{ a+b=\frac{p}{2}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{a+b}{2}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{p}{4}}\)
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

trapez i obwod

Post autor: setch »

tez mi tak wychodzilo, a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{p}{2}}\)
ODPOWIEDZ