Pewien trapez ABCD ma następujące wymiary: AB=15cm, CD= 12cm, krawędź AD=6cm. O ile centymetrów należy przedłużyć krawędź AD, aby przecięła się z krawędzią CB. Zapisz obliczenia.
[ Dodano: 1 Czerwica 2007, 16:21 ]
Czy ktoś wie jak należy wykonać to zadanie?
Trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraśnik
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 5 razy
Trapez
Zakładając że: AB = 15 = podstawa
CD = 12 = podstawa
AD=6 = ramie
BC= dowolna długośc
D1 = wierzchołek powstałego trójkąta
Chodzi chyba o to aby tak przedłużyć bok AD aby powstał trójkąt ABD1
Szukana długość - |DD1|
Trzeba tu skorzystać z twierdzenia talesa
\(\displaystyle{ \frac{|DD1|}{CD}=\frac{DD1+AD}{AB}}\)
\(\displaystyle{ \frac{|DD1|}{12}=\frac{DD1+6}{15}}\)
\(\displaystyle{ |DD1| = 24}\)
Odp. Krawędź AD należy przedłużyć o 24 cm aby przecięła sie z krawędzią CB
P.S. Nie zależy to od kąta nachylenia wysokość a co za tym idzie wysokości tego trapezu
CD = 12 = podstawa
AD=6 = ramie
BC= dowolna długośc
D1 = wierzchołek powstałego trójkąta
Chodzi chyba o to aby tak przedłużyć bok AD aby powstał trójkąt ABD1
Szukana długość - |DD1|
Trzeba tu skorzystać z twierdzenia talesa
\(\displaystyle{ \frac{|DD1|}{CD}=\frac{DD1+AD}{AB}}\)
\(\displaystyle{ \frac{|DD1|}{12}=\frac{DD1+6}{15}}\)
\(\displaystyle{ |DD1| = 24}\)
Odp. Krawędź AD należy przedłużyć o 24 cm aby przecięła sie z krawędzią CB
P.S. Nie zależy to od kąta nachylenia wysokość a co za tym idzie wysokości tego trapezu