pole wycinka

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kubigart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 lis 2014, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin

pole wycinka

Post autor: kubigart »

Promien kola wynosi 4cm, cięciwa 4cm.
Oblicz pole tego wycinka wyznaczonego cieciwa i okregiem.
ps. zad. z gimnazjum
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

pole wycinka

Post autor: Chewbacca97 »

Wycinek kołowy to figura ograniczona łukiem i ramionami kąta środkowego. Informacja, że promień koła oraz cięciwa są równej długości oznacza, iż gdy dołożysz kolejne ramię kąta, to powstanie trójkąt równoboczny. Kąty w takim trójkącie są równej miary. A pole wycinka liczy się ze wzoru: \(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{360^\circ} \cdot \pi r^{2}}\).
W poleceniu jednak jest "wycinek wyznaczony cięciwą i okręgiem"... Jest szansa, że chodzi tutaj o odcinek koła, tj. figurę ograniczoną przez łuk okręgu, cięciwę wyznaczającą kąt środkowy oraz ramiona tego kąta. Odejmując od pola wycinka koła pole trójkąta, otrzymasz pole odcinka koła.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2014, o 23:44 przez Chewbacca97, łącznie zmieniany 1 raz.
kubigart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 lis 2014, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin

pole wycinka

Post autor: kubigart »

dziekuje Ci wielki i czcigodny dobry czlowieku. To co podalem to tylko czesc zadania z gimnazjum ale chyba wystarczy mi zeby rozwiazac.
ODPOWIEDZ